2016. október 18., kedd

Őszidő, de szép, de gyönyörű vagy

Esküszöm, csak egy apró szösszenetet akartam írni, pár fényképpel. Aztán amikor töltöttem fel a képeket a gépre, és hatvannál kicsit többet kellett, akkor már tudtam, hogy megint hosszabb leszek. Ne haragudjatok érte:)

Az ősz csendesen lopakodik befelé a kertembe, még nem voltak igazán hidegek, a lombok még nem igazán színeződnek. Kissé halványabb már a zöld, de még mindig sok a virág, és persze az örökzöldek miatt télen sem lesz kopár a kert.





Azért rögtön az elején mutatom a szárnyas kecskerágót, ami messziről virít, lángol a többi növény között. A szárnyas kecskerágó (euonymus alatus) 2 méter körüli bokorrá nő, a szélessége egy kicsit nagyobb lehet, mint a magassága. Persze lehet metszeni. Régebben azt írtam, hogy az év nagyobb részében nem igazán feltűnő, de így másfél méteresen nagyon szép habitusú bokra lett.
A compactus fajtája 1 méter körüli lesz, ha esetleg az alapot nem tudjuk beszuszakolni a kertünkbe.





A dudváslonc(leycesteria formosa)  nem kifejezetten a lombjával, mint inkább a feltűnő virágaival , majd a terméseivel díszit. Kb. 1,5 méter magas bokor lesz, télen visszafagyhat, ha kitett helyen van, akár tövig is, de tavasszal újra kihajt.




A rózsaszín táskavirág(ceanothus pallidus Marie Simon)  harmadszor virágzik, elbűvölően kedves, szép cserje. Én tényleg imádom az összes növényemet, de vannak köztük amiket talán egy kicsit jobban...





Penelope (hibrid pézsma) csodás virága. Még mindig virít ő is, meg a Felicia is, s mivel egymással szemben vannak az út két-két oldalán, eszméletlen finom rózsaillatban sétálok.




Ziziphus jujuba. Második éve terem, és milyen érdekes az emberi természet, a fát 7-8 éve ültettem, évről-évre vártam, hogy teremjen végre, és tavaly, mikor először kóstolhattam a termését, csalódott voltam. Nem volt rossz, de hogy én ezt vártam ennyire? Idén meg ízlik, de még mennyire ízlik. Akkor jó, amikor így bebarnul, és kicsit berepedezik a bőre. Ha egy picit puha, az még jó (sőt annál édesebb), de ha nagyon puha, akkor nekem már nem ízlik. Mellesleg látványnak sem utolsó. A fa egyébként roppant igénytelen, elültettem, és kész. Nem öntöztem, nem kapott tápanyagot. Be van szorítva két örökzöld közé, mert abban sem voltam biztos, hogy télálló nálunk. Nos, teljesen az, és egy kecses fácska, jó nagy tüskékkel.






A csodálatos abélia, tárnicslonc. Lassan két hónapja virágzik, és bizony még jó ideig folytatni fogja.
Most már több fajta is elérhető, sötétebb virágokkal, tarka levéllel, változatlanul ajánlom minden kertbe, nagyszerű növény.





És bimbós a kikeleti bangita (viburnum bodnantense). A fölső képen érzékelhető a mérete és habitusa is, a gömbthuja mellett.





Magnolia tripetala, ernyős magnólia. Annyira újdonság volt, mikor ültettem, sok infót sem olvastam róla, hát csak szólok, hogy átlagos kerti talajban, öntözés nélkül gyönyörűen fejlődik. A szél az, ami ellensége, merthogy a levelei valami elképesztő nagyok, de ez ellen nem tudok védekezni.
Kb. 10 méter magas, ernyős koronájú fa lesz, fehér virágokat hoz, amiknek állítólag elég átható az illata. Erről még nem tudok nyilatkozni.






Robin Hood (hibrid pézsma) folyamatosan virágzik, hihetetlenül jó rózsa. Nagyon tartósak is a virágai, persze ilyenkor ősszel nem hullik le olyan gyorsan a szirom, de egyébként is. És még mindig hozza a bimbókat is.







A Karl Fuchs deodárcédrus egy ölelgetnivaló sudár szépség (picit összeböki az embert, de ez még belefér). A füvek nagyon szépek az őszi kertben, de ez hogy lett ilyen, az rejtély. Japán díszfűnek kell lennie (miscanthus), merthogy azt ültettem át az első udvarból, de annak a kalászai sötétek voltak. Na mindegy, így is szép.




Ez is japán díszfű, ez sötét kalászokat hoz, ezt ajándékba kaptam, és idén is ültettem egyet, ami állítólag korábban virágzik, és a levelei is pirosabbak, a Miscanthus sinensis Rotsilber változatát.










Az első képen a Mme Plantier alba rózsa, csak hogy lássátok, milyen egészségesek tudnak lenni a történelmi rózsák:) (Persze ebben sem kell általánosítani, de nagyon sok jó történelmi van).
A 2. és 3. képen reményeim szerint látszik, hogy ebben a rahedli kertben is milyen jól tud mutatni a bontott téglából készült ágyásszegély...meg talán az is, hogy a fű egészen elfogadható már/még. A korai nyáriorgona szoknyája alatt találtam 2 magoncot (valszeg több is van, de nem kutakodtam tovább), ezeket szépen el is ültettem. A korai nyáriorgona hasonlóan nagy és széles bokor lesz, mint az illatos nyáriorgona, de ahogy a nevében is bent van, jóval korábban virágzik (egyszer és ott be is fejezi), Metszeni nem muszáj, de ha nekilátunk, akkor nem virágzás előtt, hanem utána csináljuk. Egyébként szinte örökzöldnek mondható cserje, kecses habitussal, csak jó nagy hely kell neki.

Az utolsó képen látszik, hogy ezen a részen kibővítettem az ágyást, mondjuk egyenlőre csak annyiban, hogy a téglaszegélyt kihoztam szélesebbre:) Ki kell gyomirtóznom a nem kívánatos füvet, aztán lehet ültetni:)





A mamutfenyő már messziről is látszik, és a Pinus luchuensis akkora, mint én vagyok (vagy én vagyok akkora, mint Ő). Az édes, 20 centis apróság utolért magasságban:)
Ilyen nagy területen kifejezetten jól mutatnak a talajtakaró borókák, amik persze szépen meg fognak nőni, és kevesebbet kell füvet nyírni. Egyenlőre viszont kerülgetni kell őket, amit a fiúk nem annyira szeretnek.







Ámbrafa, liquidambar styraciflua worplesdon.  Csodás kis fa, persze egyszer majd csodás nagy fa lesz belőle, egyébként elég tempósan nőddögél. Elvileg savanyú talajt szeret, valamelyest próbálok segíteni, de nálam a talaj mondjuk átlagos. Viszont a keserűsó+vas kombó eddig bevált, remélem, ezután is elég lesz. A Silouette fajtája (oszlopos) is megvan, de ő még keresi a végleges helyét.



A perzsafa lombja még nem kezdett el színesedni, kellene hozzá egy kis hideg. Majd megjön. Viszont az tisztán látszik, hogy minden picurka fa meg tud nőni egyszer, és bizony erre nem is kellett olyan sokat várni. A kezdeti lustálkodás után igencsak magához tért, jelenleg legalább 4 méter magas, gondolkodom rajta, nem kellene-e visszavágnom.





Lonicera maacki, korai lonc bokor mögül a látvány, deodárral, japán díszfűvel és Penelope rózsával.





Liriodendron tulipifera fastigiata (oszlopos tulipánfa). A nagytesó a hátsó udvarban még teljesen zöld levelekkel büszkélkedik, minden évben a sokkal védettebb helyen levő oszlopos változat kezd először színesedni. Egész egyszerűen káprázatosan szép. (Be is szereztem belőle még egy példányt, szerintem az egyik legszebb fa, hát hogy a szöszbe lehetnek egy növénynek ilyen levelei..)


Örökzöldek, a jó kis megbízható kertrész, mindig szépek, akár esik, akár fúj...






Quercus macrocarpa, nagylevelű tölgy. A törzsén százával a mindenféle katicák.





Rosarium uetersen rózsa, valami elképesztő méreteket öltött. A lombja sötétzöld, egészséges, talajtól a tetejéig. Mit fogok én ezzel csinálni?


Souv.de Malmaison, bourbon rózsa. Valahogy ezt az őszi időjárást jobban szereti, most hoz egy csomó bimbót, bokrosodott, a tűző nap nem az ő világa. Csodaszép virágokat hoz, mennyei illattal.



Dúsvirágú madárbirs (cotoneaster multiflorus), szépséges bordó bogyókkal. Igénytelen, idősebb korára 3 méter magasra és szélesre is megnőhető cserje (micsoda látvány lesz!). Íves ágai vannak.





Az őszi kert egyik szépséges növénye a varjúháj. Alsó képen a Gipsy boy rózsa ágai alatt. Végtelenül egyszerűen szaporítható, én most is törtem le néhány virágzó ágat, és ledugdostam a végleges helyére. Jövő tavasszal ki fog hajtani.


A kaliforniai kakukkmák pompás sárga virágai. Kénytelen voltam drasztikuson csökkenteni a létszámot, mert iszonyatos mértékben tud terjedni. Ugyan egynyári, de ha elveti a magját, ami kikel növény, az örökzöld állapotban túléli a telet, és egész telepeket tud alkotni. Közel harminc centi magasra nő, és a kisebb növényeket képes elnyomni. Szóval kordában kell tartani ezt a bájos szépséget.



Nyssa sylvatica, tupelófa. Idei ültetés, és ilyenkor még nem szabad sokat várni tőlük. Tavasszal várhatóan sokkal szebb, egészségesebb leveleket fog hozni (persze ez most őszi lombszín, de gondoljuk el, milyen vacak dolog lehet egy aránylag aprócska edénybe belegyömöszölve vegetálni, ki tudja meddig). A tupelófa fényes bőrszerű leveleket hoz, amik ősszel igazán látványosak, az egyik legszebben színeződő fa. Meglehetősen lassan növekszik, de akár 20 méter magas, kupola alakú fa lesz belőle. A madarak szeretik a termését.



Neillia thibetica, nagyon régóta szerettem volna már ilyen növényt, de nálunk sehol sem kapható (vagy én nem voltam elég ügyes). Egy lengyel oldalon találtam rá. 2-2,5 méter magasra növő, sarjadzó cserje, tavasszal rózsaszín virágokat hoz. Igénytelen.


Borágó a kúszó boróka mellett. Persze magról jött a drága, ahol jól érzi magát, ott előbújik. Valami hihetetlen babakék virágocskái vannak, és sokkal jobban használható a kertben (annak ellenére, hogy nagyon tud szaporodni), mint a muskotályos zsálya. Utóbbit elég nehézkes karbantartani, elfásodnak az elvirágzott részek, számos karcolást szereztem már be így. A borágó elvirágzik, és szép csendesen ellankad, majd elrothad ott, ahol van, Ha szerette a helyét, akkor hoz magoncokat, ha nem, akkor azt sem.



Viburnum plicatum Kilimanjaro, oszlpos redős bangita.






Sommerabend, Kordes talajtakaró rózsa. Egyszerűen elképesztő. 2 méter hosszú ágai vannak, folyamatosan virágzik. És teljesen egészséges, annak ellenére, hogy egyik oldalról a macskamentával  van összefonódva, másik oldalról a Tiny Monster gólyaorral.


Én imádom a gólyaorrt, nagyon jó kis talajtakaró, de a legjobb fajta nálam a Tiny Monster.


A.Mackenzie, amerikai rózsa. Felnőttünk a tartó tetejére:)



Krizantém és verbéna együttese




Rózsák - felső képen Louise Odier, bourbon, a másodikon Mary Rose angol rózsa, a harmadikon pedig Reine des Violettes, perpetual hibrid.



Az olyan egyszerű cserjéknek, mint a viráglonc (kolkwitzia) is szép az őszi lombja.



Na, ezek már egészen őszi hangulatú képek...A felső képen az ámbrafa, és a bugás hortenziák elszáradt virágai, alul pedig a rózsalonc-fanyarka-sárga lombú hólyagvessző.




Ilyen mákvirág is van a kertben, Szindbád, a középschnauzer fiúcska. Meg egy spániel kislány is, s bár a kert valószínűleg rendezettebb, tisztább lenne nélkülük, az élet viszont unalmasabb:)


Az a narancssárga datolyaszilva bizony megérett, úgyhogy a fotózás után le is szedtem, és föltálaltam a ház urának (nem, nem nekem:), merthogy ő szereti a legjobban.


Jelenleg nincs túl sok tennivaló még a kertben, bár ültetni-átültetni most lehet és/vagy kell. Sajnos nagyon nagy volt a szárazság, így néhány örökzöldemet most tudtam csak átültetni, remélem, túl fogják élni. Néhány lombhullatót (főleg fagyalt) is átültettem, ilyenkor már nem érdekes, legfeljebb előbb hullatja le a levelét. De  tőosztottam is, olyan jókor csináltam, hogy ültetés után mindjárt meg is öntözött mindent az eső.
 Még talán lehet gyomirtózni egyet (én ma délután a szomszéd felőli részen neki kell, hogy álljak), ha olyan az idő, akkor új ágyásokat kialakítani, a régiekben kicsit kapálni, rendezgetni.

Most, hogy ennyi rózsám van, másképp fogom szervezni majd a metszést is, meg egyáltalán a kerti munkákat, télen, ha olyan lesz az időjárás, nagyon sok mindent el lehet végezni.


Remélem, kellemeset sétáltatok, tervezgessetek, álmodozzatok, aztán nosza, lássatok hozzá a megvalósításhoz.


Petra

11 megjegyzés:

  1. A kert gyönyörű, csodálatos, varázslatos! Lehetne két kérdésem? 1. A két legelső képen a vörös levelű csoda japán juhar vagy szárnyas kecskerágó? 2. A Nyssa sylvaitca-t honnan tetszett szerezni? Magyarországon egy kertészetben sem láttam még kínálatban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. Most végig is szaladtam a képeken, mindig alatta van a leírás:) Tehát az első képeken levő növény szárnyas kecskerágó (még a japán juhar sem színesedik ilyen szépen:) A Nyssát online rendeltem, és most nem emlékszem, hogy a dm kerttől, vagy a növényshoptól. Figyelni kell, most úgy látom, nincs nekik, de biztosan lesz tavasszal. Ha látok valahol, jelezni fogok.

      Törlés
    2. Nos, a Dm kertnél most is van, jó áron normális méretű. Jó vásárlást:)

      Törlés
  2. Igen, nélkülük unalmasabb lenne az élet. Én sima kertészetben vettem a szárnyas kecskerágót. A muskotályzsálya ennyire problémás, most próbálkozom vele. Meglátjuk. Itt valahogy nincsenek rózsák, pedig az uram vett kaput is. Petra, a labdarózsa nehezen ered meg, vagy a nedves és árnyékos helyet nem szereti. Mondjuk augusztusban került ide, s a diófa árnyékol, de abban gondolkodtam tavasszal, míg a virágzás lenne nincs árnyékban. Szóval ültessem át szerinted? S szokás szerint szívesen sétáltam veled a kertedben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a muskotályzsályára oda kell figyelni. Én idén gondoltam egy nagyot, és hagytam elszaporodni, merthogy nagy a terület, hadd takarjon. Gyönyörű is volt, de legalább 100 db-ot meghagytam, és ennyit utána visszametszegetni nagyon macerás volt.

      Ha a kikeleti bangitára gondolsz, a teljes árnyékot biztosan nem szereti, de félárnyékot elvisel. Az elején néha nehezen indul meg. Egyébként szereti a meszes talajt, ha esetleg gondolod. Ha találsz neki jobb helyet, mint a diófánál, akkor valószínűleg jobban jársz, főleg, amíg kicsi.

      Örülök, hogy újra sétáltál velem:)

      Törlés
    2. Igen, rá gondoltam. Meggondolom mi legyen.

      Törlés
  3. Szia
    Nagyon szép a kert, láttam korábbi képeken padokat is ami tényleg nem árt, mert ennyi mindenben sok helyről lehet gyönyörködni.
    Galagonya az van neked? Azt tervezek most ültetni párat és érdekelne mennyire korán szokott kizöldülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. A padok házi készítésűek zömmel (két kivétellel, amik drágák voltak, viszont pár év alatt majdnem szétesnek), és még van tervben, hely az van hozzá.

      Nincs galagonyám, valahogy az kimaradt, viszont utánanéztem neked, és ezt találtam: Kései kihajtásúak azok a mérsékeltövi cserjék, amelyek a nyílt társulások lakói, így alacsony termetük ellenére számítaniuk kell a tavaszi időjárás valamennyi viszontagságaira. Őshonos növényeink közül ilyen a cserszömörce (Cotinus), a galagonyák egy része (Crataegus)" idézet vége. Remélem, tudtam segíteni.

      Törlés
  4. Köszi hogy utána néztél, én hiába kerestem a kihajtás idejéről nem találtam leírást.

    VálaszTörlés
  5. Köszi a sétát, Petra. Ne vedd rossz néven, kérlek, amit mondok (írok), abszolút jó szándékkal írom, mert szeretlek és szeretem a blogodat. Ha valahogy megtanulnál egy kicsit jobban fotózni, egyszerűen csodálatos lenne a blogod, mert nagyon jó kertész vagy, nagyon jó megfigyelő, és még ráadásul nagyon jól és olvasmányosan le is tudod írni, amit tudsz és tapasztalsz. Nem mondom, hogy minden kép rossz, akad köztük, ami egészen élvezetes, de én úgy érzem, hogy ez inkább a véletlen műve. Nagyon sajnálom, hogy nem vagyunk közelebb egymáshoz, megmuntatnék néhány dolgot. Nem mintha én olyan profi lennék, én is kompakt géppel fotózok, és egy kicsit én is türelmetlen vagyok néha, pedig ehhez is nagyon nagy türelem kell, akárcsak a kertészkedéshez. És nem készítek művészfotókat, nem is tudnék, de nem is az a célom, nem akarom őket természetfotós pályázatra vinni. Egyszerűen meg szeretnék valamit mutatni a képpel, és talán elmondhatom nagyképűség nélkül, hogy ez többnyire sikerül. Ha meg úgy érzem, hogy nem sikerült, akkor nem is mutatom meg a képet, vagy addig próbálkozom újra és újra, amíg sikerül. Pedig kb. 10 éve még a hátam borsódzott a fényképezőgéptől, és ha azt hallottam, hogy fénymérés, rekesznyílás, akkor brrr, neee! Aztán lassacskán rájöttem (és nem is olyan lassan, nem telt 10 évbe a dolog), hogy nem olyan nagy ördöngösség ez, legalábbis az alap dolgokat ha megérti az ember, akkor már csak egy kis türelem kérdése. Nem kell tükörreflexes gép a jó fotóhoz, viszont a kompaktok használatakor is érdemes tudni néhány alap dolgot a fénymérésről, fókuszról, záridőről, pont azért, hogy a kép azt mutassa, amit Te szeretnél, és ne azt, amit ő akar.
    Na, bocs a papolásért. Mivel jön a tél, elküldök egy linket, ami szerintem elég jó, hátha lesz rá időd és segítségedre tud lenni. De az biztos, hogy kell hozzá sok próbálkozás, akkor tudod igazán megérteni a lényegét. Nem kell úgy érezd, hogy most kényszerítve vagy, ha mégsincs kedved hozzá, én azért továbbra is szívesen jövök hozzád :)
    http://fotozasblog.hu/digitalis-fotozas/

    VálaszTörlés
  6. Jaj, Kata, dehogy veszem rossznéven, ráadásul újat sem mondtál, mert tudom, hogy bénán fotózok. (Abszolút jól látod, teljesen a véletlenen múlik, hogy az adott kép milyen lesz). Nagyon köszönöm a linket, és megpróbálok fejlődni, talán még sikerül is:) (És igen, ha esetleg nem, az ne riasszon el senkit, azért csak gyertek, és olvassátok:)

    VálaszTörlés