2016. február 23., kedd

Tavaszodik

Szépen, lassan, komótosan tavaszodik, a korai virágzású cserjék most is megbízhatóan tele vannak virággal, de már szinte az összes fa és bokor rügyei duzzadnak, a hagymások kidugták a fejecskéjüket, felváltva metszek és égetek, és bónuszként új kutyánk van. Mert akinek nincs gondja, az csináljon magának:)

Karácsonykor el kellett búcsúznunk a törpe schnauzerünktől, kedves kis Laránktól. Beteg volt, már csupán a bundája volt, semmi más, elaltattuk. Versenyt bőgtünk Idussal, és megbeszéltük, hogy majd tavasszal hozunk egy kiskutyát, Szofi ne árválkodjon (és rosszalkodjon) egyedül az udvarban. Naná, hogy január eleje óta kutyát nézek a neten. Igazából snacit szeretnénk, de azért mindenféle kutyát nézek. Aztán találok középschnauzert, még megfizethető áron, és le is hozzák elérhető közelségbe, január végén. Egyszerűen imádnivaló.  És persze imádjuk is, de igazából  a "gond" az én vállamon van, természetesen:)

Szindbádon kívül került néhány növény is a kertbe, két oszlopos páfrányfenyő, egy oszlopos szil (nem az aranyszil), egy oszlopos mocsárciprus, két magnóliakülönlegesség....És még jön egy magnólia, és egy klemátisz.  Ja, hogy többször is lehetett olvasni tőlem, hogy több növény (főleg fa) nem fér a kertbe? Ugyan, azt nem gondoltam én komolyan:)

Képek:






Kikeleti bangita. Most is csodálatosan teljesít. Ritka az ilyen hosszan virágzó bokor, ha belegondolunk. Némi alakító metszést kellett rajta végezni, mert nálunk keskeny a telek, és ráadásul egy bazi nagy teherautónak is be kell tolatnia. Egyébként nem kell metszeni, inkább néha fiatalítani, az öreg ágak közül néhányat kivágni.


Persze, hogy megmutatom, íme Szindbád, az édes középschnauzer. A szakálla még növőben (meg persze ő maga is),  a férfiasságának pedig nemsokára búcsút mondhat...Egyenlőre nem kertészkedik, remélem, ez így is marad. Meglepően szófogadó kutyus, de kirobbanó energiája van, az tuti.



Ilyen szépséges hunyorjaim is vannak, érdekes módon a többi, úgymond hagyományos még csak most kezd virágozni.
















Mahonia x media Charity. Fantasztikusan szép növény, iszonyat szúrós levelekkel. De komolyan, több labdánk bánja már, hogy begurult alá...

És olyan illata van....












Bogyóspuszpáng. Jó talaj kell neki, és legalább félárnyék. Nagyon lassan növő, örökzöld bokor, jelenleg a virág mellett rajta vannak a fényes fekete bogyói is. A virágoknak pedig nagyon intenzív, nagyon finom illatuk van.












Szindbád és egy lopott plüsskutya (mármint Szindbád lopta az előszobából).



Téli jázmin



















A perzsafa virágocskái, tavaly több volt rajta, és már szeptemberben elkezdett virágozni, az idén csak most hozza őket. Nagyon apró, mint egy kis fülbevaló, sötétbordó színű.



A varázsmogyoró lassan-lassan elvirágzik. Én nem érzem, hogy lenne illata, de így is szép. Mellette állva sokkal szebb, mint ezeken a képeken.

Nálam átlagos talajban van, azért savanyítok, ha eszembe jut....Viszont ültetésnél figyelembe vettem, hogy igen széles bokor lesz, hagyni kell kiteljesedni.







Majdnem az összes rózsámat megmetszettem, gyakorlatilag a futók vannak vissza, na meg az egyszer virágzók, de az más tészta, azokat majd nyáron. A képen az Egon Schiele van, metszés után. Tavaly erősen megfiatalítottam, úgyhogy idén öreg ága nem volt neki, jócskán megritkítottam (de igen, ennél sokkal-sokkal sűrűbb volt), és kb. a felére visszametszettem. Mondjuk nem egyenletesen, hanem belül magasabbra hagytam az ágakat, és kifelé egyre rövidebbre vágtam.

Nekem tearózsám nincs, a bokorrózsák metszése pedig más. Az angolokat sem vágtam vissza nagyon, persze azok még fiatalok is, úgyhogy velük sok gondom nem volt. Az Éden lett bokorrózsának visszametszve, mert az előkertben egyszerűen nem fér el máshogy.

Jövő héten már március van, tennivaló meg annyi, mint a tenger:) Hogy én ezt mennyire imádom!
Örülök, ha velem tartottatok, kellemes tavaszvárást Mindenkinek!


Petra

12 megjegyzés:

  1. Nálunk még bimbóban minden. Képzeld az én kikeleti bangitám virágai a földön vannak lent.Igaz tán egy-két éves lehet. Én azt hiszem valamit félreértve jól visszametszettem a rózsát, ha ebből lesz rózsa, csoda lesz. Szép a kerted, jó volt itt járni.S jó munkát! Szindbádnak egy simogatást küldök, s tartsa meg jó szokását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az első kikeleti bangita csodás virágzása miatt hátra is ültettem egyet, most 3. éve, és idén virágzik először. Majd beindul a tied is, meglásd. A rózsa metszése bonyolult is meg nem is, igazából annyi a titok, hogy tudjuk, milyen fajta rózsánk is van: a teákat kell nagyon megmetszeni, a többinél nem fontos, de a rózsa nem egy kényes növény, túl fogja élni, és rakj fel róla jó sok képet, milyen szépen virágzik. Szindbádnak átadom a simogatást:)

      Törlés
    2. Remélem igazad lesz. S a mai bejegyzésed nézve is döbbenetes, nálunk mekkora az elmaradás.

      Törlés
  2. Micsoda színkavalkád van már nálatok! csodálatos a bangitád! Az enyyém még sajnos nem virágzik, pedig a termete alapján már elvárnám tőle. A téli jázminom télen virágzott, most nem látok rajta újabb bimbókat, de majd közelebbről szemügyre veszem.
    A varázsmogyoróhoz kedvet kaptam a tiéd látványától (Hiába fogadkoztam én is! Már azon töröm a fejem, hogy miket fogok vásárolni, ha kinyit a kertészet)
    Nagyon szerencsések vagytok, hogy Szinbád kertszerető kutyus! Maradjon is így! Nagyon cuki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, anyósomnál is idén virágzott először, pedig majd 2 méter magas...Fogalmam sincs, mi lehet az oka, de hogy fog virágozni, az tuti.
      És hogy milyen gyönyörű a varázsmogyoró ősszel! Káprázatos színei vannak, nem is értem, miért nem ültetik többfelé. Csak ültess, én meg majd gyönyörködöm a képeidben:)

      Eddig minden kutyánkkal szerencsénk volt, igaz, tanítom is őket, valahogy úgy vagyok velük, mint a gyerekekkel, nem vagyok annak a híve, hogy csak nőjenek, mint a dudva:)

      Törlés
  3. Úgy látom, a kikeleti bangita többünket is frusztrál. :)
    Én azt gondoltam, a miénk túlságosan árnyékos helyen van, azért nem virágzik. Pedig mindenhol azt írják, hogy félárnyékban is jól működik. Na, a múltkor végre olvastam egy cikket, az kicsit megnyugtatott. Ott azt írták, hogy olyan idős növényt vásárolj, amilyet csak megenged a pénztárcád, különben évekig várhatsz a virágzásra. Hát remélem, hogy nálam is ez a baj.
    Én is örülök, hogy Veled tartottam, Petra, köszi a sétát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is így látom:) Huncutabb növény, mint gondoltam...pedig az enyém is kicsi volt, és aránylag hamar virágzott, de mindenképpen érdemes kivárni, ez a lényeg.

      Törlés
    2. Akkor Kata engem is megnyugtatott.

      Törlés
  4. Gyönyörű minden! A kutyus pedig tündér!
    De jó, hogy írtál a rózsa metszésről. Kicsit megnyugtatott az írásod, hogy végzetes hibát csak nem követhetek el:) Nagyon nem tudom, hogy kell:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az alapszabály hogy az elhalt vesszőket ki kell vágni, a gyenge és keresztbe növőket szintén. Egy szellős koronát kell kialakítani. Mindig kifelé néző rügyre metszünk, és ferdén vágunk, kb. 1 centivel a rügy fölött, úgy, hogy a rügytől elfolyjon a víz. A teákat alaposan, 3-4 rügyre vissza lehet metszeni, a többit inkább ifjítani, ritkítani kell.

      Törlés
  5. Kedves Petra! Szeretném megkérdezni, hogy az örökzöld magnóliának 10 liter vízhez mennyi vasgálicot és magnéziumot adsz: Ezt havonta lehet adni neki?Köszönöm szépen.Elég sok levele lehullott szerintem kevés volt neki a vas és magnézium..viszont virágzott.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Petra! Köszönöm szépen a gyors választ.Én 10 liter vízhez tettem 3 dkg vasgálicot és 5 dkg keserűsót, ezt esővízben elkevertem és belocsoltam a földjébe.Lehet, hogy akkor a vasgálicot inkább kihagyom belőle, nem tudtam , hogy megégeti a leveleket.Nekem kb. 2 m magas a magnóliafám de csak az ágak végén vannak levelek..nem tudtam, hogy ilyen tápanyagigényes....most már jobban figyelek rá.Nem tudom, hogy ki fognak -e nőni a levelei ahol kopasz a fa...Csalánlével is szoktam öntözni.A Dimasol extra levéltrágyát vettem és azt tettem az esővízbe azzal locsoltam.Próbáld ki hátha Neked is lesz rajta virág...lett virág csak a lehullott levelek nem nőttek vissza.Most kapott marhatrágyát és lassú lebomlású granulátumot..Meg szeretném kérdezni, hogy a Skimmia bokrodról nyáron kérhetek-e vesszőt gyökereztetés céljából? Annabelle fehér hortenziát ( gyökeres) , babérmeggy vesszőket vagy rózsa vesszőkért cserébe?Köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés