2015. október 20., kedd

Itt van az ősz, itt van újra, s szép mint mindig énnekem

Sok-sok képet hoztam, igazán megérdemli a kert, hogy ezek a pillanatai meg legyenek örökítve. Lassan színesedünk, de még sok virág is nyílik, a rózsák tele vannak bimbóval, a fű buja és zöld, az egész kert harsogóan életteli és illatos. Nagyon sok eső leesett ebben a pár hétben, ennek egy része de jó is lett volna nyáron!


Érdekes módon az oszlopos tulipánfa mindig előbb és intenzívebben színesedik, mint az alapfaj, ami a hátsó részre van ültetve. Igazi kis ékszer ez a fa, aranysárgán csillogó hatalmas leveleivel.

Tölgylevelű hortenzia. Ezek a hortenziák igazán nagyon igénytelenek, nagy szárazságban azért meghálálják ha kapnak vizet, de egyébként más gondoskodást nem várnak el. Metszeni nem kell őket, és bár lassan, de egyre szélesebbek lesznek, úgyhogy hagyjunk nekik teret a kibontakozásra.

A szárnyas kecskerágó szinte lángol. Ilyenkor ő a sztár a kert eme zugában, lehetetlen nem észrevenni.Rengeteg csipkebogyó van a rózsákon,
fent az Egon Schiele, a második képen pedig az Utersener Klosterrose.A Phillys Bide virága jó három hete díszítenek, bűbájos ez az apró virágú rózsa. Mellette egy bordó virágú krizantém bontogatja szirmait.


Souv.de Malmaison rózsa. Valami elképesztően szép a virága, de az esőt nem bírja. Ennek a rózsának kifejezetten jó, mulcsozott talaj kell.


Őszi színek ide vagy oda, a valódi ciprus káprázatosan szép minden évszakban. A vörös bokor a szárnyas kecskerágó.
A varázsmogyoró levelei csodaszép meleg színekben pompáznak.

Aki szeretne ilyen bokrot, az kényeztesse savanyú talajjal, és feltétlenül hagyjon teret neki, mert igen széles növekedésű.


Fent dudváslonc, második képen talajtakarók, ahogy a természet elrendezte:)

Macskamenta magról, mályvaféle, és a borzaskata.

Tavacska, a tavirózsák levelei azért kibukkantak a  vízből, és ha valaki nagyon figyel, az egyik aranyhal is látszik.

A rózsák nagyon nagy része teljesen egészséges. Felül a Harlow Carr angol rózsa, második képen a Felicite Parmentier alba rózsa talpig levélben.

A történelmi rózsák különösen egészségesek, nagyon elégedett vagyok a választásaimmal.
Fűféle, nem tudom mennyire látszik a rózsaszín bugája. Őszi ültetés, úgyhogy majd jövőre lesz látványosabb.Ágyásrészlet, a varjúháj olyan, mint egy malomkerék:) A kúp (vagy kas) virág némely helyen már elvirágzott, de van, ahol most virágzik.
Az első képen a perzsafa van, egy-két levele már színes, de az igazi látványra még várni kell.
Alatta levő képen a törpe orgonák, nekik már szépen sárgul a levelük.
Harmadik képen ágyásrészlet Reine des Violettes rózsával, és az utolsón a már szépen vörösödő levelű fanyarka.Ágyásrészlet, Mary Rose angol rózsa, mögötte a deodár cédrus

Felső képen a cornus spaethii (som) tarka levelei között már megjelent néhány bordó
Második képen egy talajtakaró bokor termései

A harmadik képen a paniculata hortenzia Winky Pinky fajtája.


A pimpók is virágoznak.

Felicia, hibrid pézsma rózsa

Gólyaorr, Tiny Monster. Ez a fajta jól bírja a napsütést, és remek talajtakaró.Virágzik a kúp (kas)virág. (Egyszerűen képtelen vagyok megkülönböztetni:)


Macskamenta, szegfűféle és verbéna. Jól megvannak együtt.Penelope, hibrid pézsma. Gyönyörű, igaz? Tele van bimbóval, úgyhogy remélem még gyönyörködhetek a virágaiban.


Egy szál margitvirág, de ilyenkor ennek is tud örülni az ember.

Felső képen valamiféle vadtátika. Ekkora kertben már megjelennek olyan növények is, amit az ember lánya nem is ültetett. Meg persze az ültetett növények is szaporodnak:)

Második képen kertrészlet a hátsó udvarból.
Cornelia, hibrid pézsma.

Borágó. Talán három éve vetettem magot, akkor kikelt egy, azaz egy bokrocska. Most már egész szép ültetvényem van, az elszáradt ágakat ledobom oda, ahol nem bánnám, ha borágó fejlődne.  Nagyon szép, mutatós levelei vannak, és apró, babakék virágai. Viszont elég terebélyes lesz, tehát csak olyan helyre való, ahol más, értékesebb növényt nem nyom el. Nálam egyenlőre az a szabály, hogy inkább ez (meg a zsálya) nőjön, mint a gaz.

Lyda, hibrid pézsma rózsa

Gishlaine de Feligonde. A színek most sokkal intenzívebbek, mint nyáron voltak. Ez a rózsa is tele van még bimbóval, nálam elég jól teljesít virágzásban. De a bokor maga is elképesztő, mint egy hercegnő abroncsos szoknyája.

Felső képen a MacKenzie rózsa, szép nagyon nőtt, és nagyon egészséges.

A középső és alsó képen a Sommerabend talajtakaró kordes rózsa. Hihetetlen fényes, egészséges levélzete van, és megállás nélkül ontja a piros virágait.


Krizantém macskamenta páros

A püspök (L'Eveque) gallica rózsa.

Lehetne az ember elégedetlen ilyen egészséges bokor láttán? A kecses habitusa és a vonzó, egészséges megjelenése bőven kárpótol azért, hogy "csak" egyszer virágzik.Ez a virágágyás meglehetősen nagy:) De azért már messziről is kezdenek látszani a növények.

Hétvégén kaptam is egy bókot az egyik szomszédtól: Kezd szép lenni a kertje, de komolyan, eddig azért nem sok minden látszott!

Ez határozottan bók, igaz?

Satin Haze talajtakaró rózsa
Ráncoslevelű bangita Willow Wood fajtája, éppen virágzásban

Felső képen Cuthbert Grant kanadai rózsa, pazar sötét virágokkal, a középső képen Robin Hood hibrid pézsma, és az alsó képen a kis pillangó, Little Butterfly, újra tele bimbóval.Fent: a cserszömörce is színesedik


A Hétjófiú cserje elvirágzott, ilyen piros terméstokok maradtak rajta. A levelei még nem színesednek, de már így is impozáns látvány.Darlow Enigma, hibrid pézsma rózsa. Folyamatosan virágzik.

Nagyon nagy, szúrós bokor lesz, úgyhogy olyan helyre ültessük (már ha kapunk, mert ritkaságnak számít), ahol valamit el akarunk takarni, vagy nem akarjuk, hogy ott valaki járkáljon.
Talajtakaró mentaféle, erősen terjedA Tuscany Superb gallica rózsa nem csak virágzáskor káprázatos, de nagyon szép az őszi lombszíne is.


A komlósgyertyán levelei sárgára váltanak

Valódi tulipánfa. Kicsit később kezd el színesedni, mint a védettebb helyen levő oszlopos fajtája.
Eva, hibrid pézsma rózsa

Bókoló lóhere, őszi ültetés.

Nagy, ívelt ágú cserje.

Tupelófa őszi színei


Képzeljük ezt el egy már méretes fán:)
Első képen a Geschwind Nordlandrose, a másodikon a Mme Plantier alba rózsa.

Ha a muskotályzsálya egyszer beteszi a lábát az ember kertjébe:)

Mára rengeteg van, de tényleg, hihetetlen, talajtakaró szinten nől. Ugye milyen jól mutat a közötte kibukkanó tarkalevelű menta?Na, ez itt pl. egy muskotályzsálya mező.
Route 66 amerikai rózsa, elég lassan indult be


Újra közeledek az első udvarrész felé, itt már inkább csak kertrészletek lesznek: Fügebokor, Nahéma rózsa, háttérben a császárfa


Kell neki pár év, de megéri kivárni, hogy ilyen legyen egy-egy ágyás.

Rhapsody in Blue, igen erőteljes növekedésbe kezdett, és nagyon egészséges.Galambfa, Davidiia is kezd őszi színre váltani
Abélia, tárnicslonc, örök kedvenc

Borágó mindenütt. Olyan helyen is kikel, ahol ültetni lehetetlen lenni, mert a talaj annyira kavicsos. Van ahol maradhat, van ahonnan kigyomlálom.William Shakespeare 2000, angol rózsa

Datolyaszilva, ígéretes gyümölcsökkel


Az Eden rose is nagyon egészséges az idén. (És hatalmasat nőtt, főleg ahhoz képest, hogy iszonyatosan visszavágtam tavasszal)És részletek az első udvarból..


Így állunk most, a kert és én. Remélem, hétvégén elültethetem az újonnan rendelt rózsáimat (igazán nagyon visszafogott voltam, olyan 10 körül rendeltem), PP-től is kaptam néhányat, ők már a helyükön vannak. Ha az idő engedi, akkor az őszi lemosó permetezést megkapják a növények, és a szegélyek mentén egy gyomirtózás sem ártana. Most már nyugodtan lehet ültetni és átültetni, bár a lombullatókkal még lehet várni (ha másért nem, addig is gyönyörködhetünk a virágzásukban/leveleikben), de kárt már nem csinálunk.

Az örökzöldek ültetésével viszont igyekezzünk, ha még most akarunk, akkor gyorsan szerezzük be és helyezzük el a kertben, vagy pedig várjunk vele tavaszig.

Remélem, ti is élveztétek a sétát a kertben, mindenkinek jó kertészkedést


Petra

12 megjegyzés:

 1. Csodaszép a kerted! Mennyi szépség van itt! Nagyon jó lehet erre a padra leülni és csak nézni, gyönyörködni bennük és hallgatni az őszi zajokat, beszívni azt a jó levegőt amit a kert biztosít.
  Kicsit eltévedt a bangitád!
  Azok a datolyaszilvák! És már milyen szép színesek! Én meg csak sárgulok!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm a dicsérő szavakat:) Szeretem a kerti padokat, de nem sokat ücsörgök rajtuk.

  Mindig megnézem én is a kertedet, úgyhogy ha nem bánod, megkérdezem: miért is sárgulsz?:)
  Remélem, Nálad is lesz bőven termés a datolyaszilván.

  VálaszTörlés
 3. Gyönyörűek a színek, szépek a növényeid!
  Én már egy hete nem láttam a kertem lehet, hogy nálam is színesednek a levelek. Bár nem kap annyi napot, mint a tiéd.
  A tarka mentád almaillatú menta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) És képzeld, az almaillatú mentából néha bekapok, és elrágcsálok egy-egy levelet:)

   Biztos nálad is színesedik már, de az igazi színek még nálam is ezután fognak jönni (remélem, ha a fagy közbe nem szól)

   Törlés
 4. Csak dicsérni tudom, mint mindig. S gyönyörködtem benne.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szeretem nézegetni a képeidet, miattad kezdtem értékelni az örökzöldeket. De volt egy nagy bokor C. de Parme rózsád, azzal mi lett?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindig örömmel tölt el, ha valakire hatással van a kertem, és annak növényei.

   A Chartrousse de Parme köszöni jól van, de igazad van, tényleg régen fényképeztem. Nagyon jó rózsa, ha szeretnél, és bárhol látsz, mindenképpen ajánlom a beszerzését.

   Törlés
 6. Petra, honnan rendeled a rózsákat? mert nagyon szépek :) - ahogy a kert is csodálatosan alakul :)

  üdv
  kingha

  VálaszTörlés
 7. A rózsák nagy része külföldről került a kertbe: Schultheis rosen (Németország) Tuinlottum (Hollandia), Myroses (Németország), RosaPlant (Lengyelország). Ezek közül a Tuin a legolcsóbb, úgyhogy ha náluk van az a rózsa, amit szeretnénk, akkor tőlük kell megvenni. Egyébként mindenhol aránylag nagy választék, és nagyon megbízhatóak.
  Magyarországon a Pharmarosa és a Többmintkert az, ahol aránylag nagyobb választék van már rózsákból, náluk is érdemes körülnézni.

  VálaszTörlés
 8. Nagyon szep a kerted,a boragot vesszőről szaporitod?A himalayai loncot nem tudom dugvanyrol szaporitani miert? Koszonom ha valaszolsz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A borágó, ha jól érzi magát, elszórja a magjait. Vagyis amikor elvirágzott, nem vágom vissza, hanem otthagyom a helyén, esetleg elviszem oda, ahol szeretném, hogy borágó legyen. A himalájai lonc tőosztásról is szaporítható, szerintem könnyebb is. Próbáld meg így is.

   Törlés