2015. szeptember 23., szerda

Lombhullató fáim, némi színnel fűszerezve

Bár az örökzöldekhez való vonzódásomat le sem tagadhatnám, azért lombhullató fákból is bőven akad a kertben. Szerencsére már itthon is nagyon nagy választékban kaphatók, az én kertemben csak a töredéke van annak, amikből választani lehet.
Emlékszem rá, kiscsikó kertész koromban mennyit bújtam a különböző könyveket, leendő fáim végleges magassága és szélessége után kutatva. Érdekes módon a magasságot többnyire a könyvek írják, a szélesség valahogy nem szerepelt sehol. Guglival való összebarátkozásom után ebből kifolyólag is történt néhány átültetés, mert az ültetendő fa leendő szélessége legalább olyan fontos, mint a végső magassága.

Növényeink latin nevének megismerése azért ajánlott, mert így külföldi oldalakon is utánanézhetünk a tulajdonságainak, és sokszor (legtöbbször) sokkal bővebb információhoz jutunk hozzá. A latin nevek elsajátítása egyébként nem ördöngösség, a saját kertemben levőkét én is tudom, legalábbis az örökzöld és lombos fák-bokrokét, évelőkben már nem annyira vagyok otthon.

A kertem alakja egyébként nem túl szerencsés, hosszú-hosszú, és elég keskeny. Az utcafronton indítunk kb. 19 méter szélességgel, ami leghátul már csak 14-15 méter körül van. Ez van, ezzel kell valamit kezdeni. Így aztán a nagy lombos fákat sem helyezhettem el úgy, ahogyan legjobban szerettem volna, 2 db semmiképp nem fér el egymás mellett. A nagy árnyékokat (reggeli és esti hosszú árnyék) saját magamnak adom, úgyhogy az egyik szomszédot semennyire, a másikat déltől veszélyeztetem egy kis árnyékkal, persze még nem most, hanem majd évek, évtizedek múlva.

Képek:Kínai díszkörte, Pyrus calleryana chanticleer

Napos helyet kedvel, keskeny kúp alakú fa lesz, a végső magassága 8-10 méter, szélessége 4-6 méter.

Nagyon szép a tavaszi virágzása, telis-tele van fehér virágokkal, ősszel pedig lángpirosak lesznek a levelei.

Nagyon tempósan növekszik, ezt a fácskát én 3 éve vettem a szántódi Barkóca kertészetből, kb. 2 méteresen (igen-igen jó áron). Talajban nem válogat, de akármennyire is ezt olvassuk valamelyik növénynél, minden növény szebben fejlődik jó minőségű talajban. Legalább az indulás legyen kedvező: szárított marhatrágya, komposzt, és ne feledjük az első 1-2 évben öntözni. Én az idén már egyáltalán nem öntöztem, pedig az idei nyár egy csuda volt, ennek ellenére nagyon szépen fejlődött, úgyhogy jól bírja a szárazságot. A díszkörte (ugyanúgy a díszalma, díszcseresznye, stb.) hajlamos nagyjából ugyanazokra a betegségekre, mint a gyümölcsfák. Késő ősszel és kora tavasszal egy lemosó permetezés nem fog neki ártani. Nagyon jó utcafának! (Nálam is annak van ültetve)


Datolyaszilva, Diospyros kaki. Csodálatosan szép dísz- és gyümölcsfa. Végső magassága 6-9 méter, és a szélessége is ugyanennyi. Teljes napra, széltől és fagytól védett helyre kerüljön. Kifejezetten törékenyek az ágai, nálam minden évben a kora nyári vihar letör egy jókora ágát. Persze kiheveri, de szeles helyre ne ültessük.

A metszését még tanulom, de az látszik, hogy metszés nélkül egyre feljebb hozza a gyümölcseit, ami nem igazán cél.


Ha kis fát akarunk, ültethetünk különböző magnóliákat. Ez pl. az Alba Superba, ami jellemzően inkább bokorfa, mint általában a magnóliák.

Véleményem szerint szebbek is több törzzsel, mintha erőszakosan "fát" csinálunk belőlük.

A sárga virágúak a valódi fa termetűek, nem vagyok biztos abban, hogy azok a sárgák, amiket már nálunk is árulnak, valamint a japán magnólia (M.Kobus) és a

Wada's Memory. Egy japán kertész emlékére elnevezett magnólia, virágai a csillagvirágú magnóliára hasonlítanak, csak valamivel nagyobbak. A levelek keskenyebbek, mint a többi magnóliáé, kihajtáskor vöröses árnyalatúak. A magnóliák nem szeretik a meszes talajt, de az átlagos talajban már szépen fejlődnek. Ültetéskor tőzeget bőven tegyünk a gödörbe, és ne ültessük mélyebbre, mint ahogyan az edényben volt. Sekélyen gyökerezik, ezért aztán figyelni kell az öntözésre, nehogy kiszáradjon. Legjobb, ha ültetéskor azonnal mulcsozzuk, és talajtakaró növényeket is ültetünk köré. Ősszel és tavasszal komposztot, szárított marhatrágyát és tőzeget tehetünk a  tövéhez.


Galambfa, Davidia involucrata
8-12 méter magas és ugyanilyen széles fa lesz, de nagyon lassan növekszik. Inkább félárnyékot kedvel, nálam egyenlőre teljes napon van, az idei hőség meg is perzselte a leveleit. Szereti a jó minőségű, nedves talajokat, ami jelenlegi termőhelyén nem létezik, lehet, ez lassítja a fejlődését. Csak ültetése után kb. 10 évvel virágzik, állítólag az egyik legszebb fa ilyenkor. Az apró piros virágokat hatalmas fehér fellevelek veszik körül, erről kapta a nevét: galambfa vagy zsebkendőfa.

Ősszel sárgára színeződik, nálunk még mindig ritkaságnak számít, de már számos kertészetben kapható.
Ziziphus jujuba, kínai datolyafa.

Mikor jópár évvel ezelőtt megrendeltem valami egzotikus növényküldő társaságtól, úgy gondoltam, teszek egy próbát. Abban sem voltam biztos, hogy nálunk ez a fa télálló, akkor még elég kevés információ volt róla. Nos, abszolút jól bírja a telet, annyira igénytelen, amennyire egy növény az lehet, öntözni  az első évben öntöztem, azóta csak ha esett, akkor kapott vizet. Nagyon mutatós fácska, a végső méretére ilyeneket találtam, hogy 5-9 méter magas, és 4,5-7,5 méter széles.
Egy ritkásan elágazó, marha nagy tüskéket növesztő fa, szép, fényes levelekkel. Kora nyáron virágzik, nagyon apró fehér virágai vannak. Az enyém idén hoz először gyümölcsöt, nagyon kíváncsi vagyok az ízére.Oszlopos valódi tulipánfa,  liriodendron tulipifera fastigiatum

Az egyik kedvenc fám, a hihetetlen nagyságú és alakú leveleivel...Ugyanolyan igényei vannak, mint az alapfajnak, szereti a mélyrétegű talajokat, inkább tavasszal ültessük, és mivel karógyökere van, így nem díjazza, ha átültetjük.  A végső mérete (amit azért jó 50 év alatt ér el) akár 20 méter magasság is lehet, a szélessége pedig 4-8 méter között. Nagyon látványos fa, ugyanúgy virágzik is, mint az alap, az ültetés után kb. a 7. évtől. Nagyon szép a törzse is, a levelek ősszel ragyogó aranysárgák lesznek.


A Phyllis Bide rambler rózsa a bájos, apró kis virágaival.

Gentle Hermione, Austin rózsa.


Nálam ő nem virágzik folyamatosan, a fővirágzása után tart egy jókora szünetet, és utána elszórtan hoz virágokat. De a látvány mindent megér...

A William Shakespeare 2000 valami elképesztő hatalmas virágokkal lepett meg, így őszre...

Lady Emma Hamilton, Austin rózsa. Ő volt az egyetlen, ami alig akart fejlődni, sőt olyan időszak is volt, amikor úgy gondoltam, meg fog halni. Úgyhogy aprócska, alig látszik ki a földből, de a virágai azok gyönyörűek.


Szeldelt levelű éger, Alnus glutinosa Imperialis.

Igazi kiskerti fa, végső magassága (sok év múlva) 8-9 méter, szélessége 4-5 méter. Nagyon lassan nől, árnyékot szinte nem ad, mert olyan mélyes karéjosak a levelei. Szereti a nedves talajokat, de elviseli a normál körülményeket, nálam is ez utóbbi van, mondjuk most nyáron azért öntöztem, jobban mondva kapott vizet. Augusztus közepén ledobálta a levelei egy részét, de aztán újra kihajtott. Láttam a kifejlett fáról képeket, nagyon egzotikus hatása van.


Felirat hozzáadása
Császárfa, Paulownia tomentosa
9-12 méter magas, és ugyanilyen széles, gyors növésű gyönyörűség. Áprilisban hozza hosszú fürtökben az illatos, lilás virágait. Napos helyet szeret, és próbáljuk a nagyobb szelektől védett helyre ültetni. A kora tavaszi fagyok károsíthatják az áttelelő virágbimbókat, de ez ellen sajnos nem tehetünk semmit.


Még egy fa termetű magnólia, az ernyős magnólia, Magnolia tripetala, 5-9 méter magas és ugyanilyen széles lesz. Nagyjából ugyanaz vonatkozik rá, mint a többi magnóliára, kivéve, hogy inkább félárnyékos, árnyékos helyet szeret(ne). Merthogy nálam napon van, de azt kell mondjam, jól bírja. Teljesen átlagos talajba került, merthogy nem volt otthon tőzeg, amikor megérkezett (csomagküldőtől), ezért simán elültettem. Teljesen gond nélkül növekszik. Májusban virágzik (nálam még nem), hatalmas, fehér, állítólag már szinte kellemetlenül illatos virágokat hoz. Alig várom.

A Nymphenburg hibrid pézsma valami csodálatos.

Jut eszembe, ne féljünk az online kertészetektől. Aki régebb óta olvassa a blogot, annak biztos feltűnt, hogy a növényeim jó része online kertészetektől jött. Persze az alapdolgokat nem ott kell beszerezni, de van olyan, amit máshol egyszerűen nem kapni. Vagy a rózsák közül sok (legtöbb), amit itthon egyáltalán nem árulnak. De a Tündérkertje, a Növényshop, a DM-kert, a Profi faiskola, az Örökzöld kertészet Szombathelyen mind-mind jól működő online kertészetek, ahonnan bátran rendelhetünk. Persze érdemes összehasonlítani a kínálatukat és az áraikat.Oszlopos bükk,  Fagus sylvatica Dawyck gold. Sok-sok év múlva 12 méter magas lesz, és durván 4-6 méter széles.
Lombfakadáskor aranysárgás-zöldek a levelei, nyáron visszazöldül, aztán ősszel valami káprázatos színorgiát produkál.

Aki hozzám hasonlóan szereti a bükkfát, de nem fér el az alapfaj a kertjében, annak ez is egy jó választás.
Napra vagy félárnyékra, jó talajba ültessük.

Oszlopos vérbükk, Fagus sylvatica dawyck purple,
hasonló méretű lesz, mint a fenti testvérke.

Egész évben megtartják a levelei a mélybordó színűket, nagyon mutatós kis fa.

Perzsafa, Parrotia persica.
6-12 méter magas, 6-9 méter széles többtörzsű fácska lesz. Átlagos, jó minőségű talajba kerüljön, elég szárazságtűrő, én már évek óta nem öntözöm. Két éve jelentek meg tavasszal az apró, bordó, kislányka fülbevalóra emlékeztető virágai. Kifejezetten mutatós fa, sűrű ágrendszerrel, káprázatos őszi lombszíneződéssel.Ámbrafa, nem az alap, Liquidambar styraciflue Worplesdon
Kb. 12 méter magas lesz, és 7,5 méter széles.
Gazdag, savanyú talajt kíván, és nem bírja a szárazságot. Az ámbrafáknak híresen szép az őszi lombszínűk, úgyhogy valamit valamiért, ha ilyen fát akarunk a kertbe, akkor némi áldozatot kell hoznunk:)

Csüngő vérbükk,  Fagus sylvatica purpurea pendula. 6-9 méter magas, és 4-5 méter széles lesz, de nagyon lassú növekedésű. A lombfakadáskor hozott sötétbordó levelei nyárra valamelyest kifakulnak, de mindenképpen egy nagyon mutatós, gyönyörű fa.


Oszlopos gyertyán, Carpinus betulus Frans Frontaine

10-12  méter magas lesz (majd sok-sok év múlva), de csak kb. 3 méter széles lesz, vagyis sokkal karcsúbb, mint a "hagyományos" oszlopos gyertyán. Szerintem kényesebb is, kell neki a jó talaj. Az ágai enyhén csavarodottak.Felicia, hibrid pézsma. Nagy kár, hogy Magyarországon (tudtommal) még nem kapható. Csodálatos rózsa.


Carpinus betulus fastigiata, oszlopos gyertyán

12-15 méter magas és 9 méter széles lesz. Aránylag igénytelen, gyorsan növő fa, de ehhez azért kell neki a jó talaj. Ősszel szép sárgára színeződik.Andenken an Alma d Aigle, hibrid pézsma rózsa. Ilyen gyönyörű a virága, de a növény egyébként nagyon beteges. Ő az egyetlen csalódás, de majd valahogy kiheverem:)


Frontenac kanadai rózsa, világító rózsaszín. Nagyon mutatós rózsa.

Katy Road Pink, amerikai rózsa. Meseszépek a virágai, és egy nagyon egészséges bokor.Még egy oszlopos gyertyán, Carpinus betulus Lucas

Nagyon karcsú növekedésű, 2-3 méter széles, és 5-8 méter magas fa lesz.

Ezek az oszlopos fák nagyon jól beilleszthetők kisebb kertekbe is.

Én szívesen használom őket a nagy ágyásokba, mert nagy árnyékot nem fognak vetni, de szépen fognak mutatni a rózsák, különböző bokrok-évelők között a magas, karcsú habitusukkal.


(Meg az oszlopos fákkal könnyen kijátszom a magamnak tett ígéretet, hogy több fa már nem jöhet a kertbe....á, az oszlopos az nem foglal sok helyet:)Remélem, nem unjátok még, mert azért még odébb van a vége:)...

Mongol hárs, Tilia mongolica
15-20 méter magasra növő, tojásdad koronájú fa.

Nagyon szépek a levelei, kihajtáskor hasonlítanak a szőlő leveleire (csak kisebbek), illatos virágokat hoz, és az őszi lombszíne is nagyon szép. Átlagos talajban nagyon szépen fejlődik.


A Harvest Gold fajtája egész évben megtartja leveleinek sárga színét. (És most már az is beszerezhető)

Kacsurafa,  Cercidiphyllum japonicum.

Mivel a saját kertemben készültek a képek, legalább végig lehet kísérni a fejlődésüket, és igen, némelyik még egyáltalán nem mutatós. Kell pár év, amíg a rút kiskacsából hattyú lesz.


A kacsurafa szereti az agyagos talajt, és a sok-sok vizet. 12-18 méter magas, és akár ugyanilyen széles is lehet. Szépséges, kékes színű levelei vannak, ősszel narancsvörösben izzik, és édeskés cukorillata van. De, komolyan!

Csüngő japán díszcseresznye, Prunus serrulata kiku-shidare-sakura


A magasságát nagyjából az oltás helye határozza meg, az enyém meglehetősen magasan van oltva. Tavasszal ne sajnáljuk, és kifelé néző rügyre metsszük meg, hogy évről-évre dúsabb legyen, és szélesebb is az a korona.

Mindenképpen jó talajba ültessük, lehetőleg napos helyre. Csodaszép a virágzása, és az őszi lombszíne is.


Valódi tulipánfa,  liriodendron tulipifera

Akár 30-40 méterre is megnőhet, hatalmas fa lesz. A levelei az igazán mutatósak, a tenyérnyi, stilizált tulipánt formázó levelek, amelyek egész nyáron üde frisszöldek, ősszel pedig aranysárgák lesznek.

Nem szereti a szeles helyet (nálam kénytelen elviselni), a kora nyári viharos szelek rendszeresen megtépázzák, de kiheveri. Gondosan keressük meg a helyét, mert az átültetést nem szereti.
Ha már nagy kert, és nagy fa, akkor tölgy: Pl. magyar tölgy, Quercus frainetto.

30 méter magasságot elérő, széles koronájú fa. Levelei szeldeltek, nagyok, a szárazságot elég jól tűri.

A felső képen látszik, milyen gyönyörű barázdált már most a törzse.


Nagylevelű tölgy, Quercus macrocarpa. Hatalmas fa lesz belőle, több mint 30 méter magas, és a szélessége is elérheti ugyanezt. (Jó, 100 év múlva kicsit átnyúlik egyik meg a másik szomszédhoz)


Nagyon későn hoz termést, akár 30 évet is elérhet, mire megjelennek az első makkok.


Mocsárciprus, Taxodium Distichum.
Csodálatos szépségű fa, több mint 20 méter magasságot és 10 méteres szélességet  is elérhet, de az ilyen átlagos, nem túl nedves talajban, mint az én kertemé, ez nagyon lassan fog bekövetkezni.


Van egy oszlopos fajtája is (amit elfelejtettem lefotózni), Peve Minaret, ami 4-5 méter magas lesz (állítólag), és 1-2 méter széles (állítólag).

Komlósgyertyán, Ostrya Carpinifolia

15-20 méter magasra és 10-12 méter szélesre is megnő. Szereti a jó minőségű talajt, az idei szárazságot elég nehezen bírta. Szép, formás fa, mutatós, fogazott levelekkel, amik ősszel sárgára színeződnek. Tavasszal hosszú barkavirágzatokat hoz (nálam még nem).
A szántódi Barkóca faiskolából való.

Sycoparrotia semidecidua

3-4 méter magas, és ugyanolyan széles bokorfa. Perzsafa és sycopsis sinensis keresztezéséből.

Csokoládészínű virágokat hoz január-márciusban, és enyhe teleken félörökzöldként viselkedik. Mindezt persze egyenlőre csak hallomásból tudom, mivel eléggé ritka a drága, és nyáron ültettem.Tupelófa, Nylla  sylvatica

15-20 méter magas, 8-10 méter széles, kúp alakú fa lesz. Agyagos, savanyú, üde talajt szeret (hehe, nálam max. agyagos), elég lassan növekszik. Szép, fényes, bőrszerű levelei vannak, és csodaszép az őszi lombszíne, az egyik legszebben színeződő fa.


Vörös levelű oszlopos nyár, Populus deltoides purple tower.

Mivel viszonylag új, így a magasságáról és szélességéről a gugliból értesülve: 10 méter körüli magasság, és 3 méter körüli szélesség, ami ilyenkor vagy igaz, vagy sem.

Lilásbordó gyönyörű levelei vannak, igénytelen, és metszhető. Szélfogónak is kiváló, én is annak ültettem a hátsó kertbe, rögtön 2 db-ot is.Ghislaine de Feligonde, barackos, édes kis bimbók.

A rózsák élvezik ezt az időjárást, ugyanolyan színpompásak, mint az első virágzáskor.

Route'66 , amerikai rózsa. A színe pazar lila (igazából az én nyavalyás gépem és fényképezni tudásom nem adja vissza), de a bokor egyenlőre nem kápráztatott el.A sétát a csodálatos Lyda rózsával zárom. Bár változatlanul a telt rózsák a kedvenceim, de a Lyda az teljesen a szívem csücske. A képek alapján talán érthető is.


Remélem, senkit sem untattam halálra ezzel a hosszú bemutatóval, és akár hasznos is volt a lombhullató fák tekintetében.

Köszönöm, ha ismét velem tartottatokPetra5 megjegyzés:

 1. Csodás kalauzolás volt, köszönöm! :)
  Hú, ha nekem is ekkora kertem lenne... :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit:)

   Ó, nagyon bolondja tud lenni az ember a kertnek.

   Törlés
  2. A lomhullató rodid Neked is színesedik már, vagy csak nekem ilyen korán?

   Törlés
 2. Pont ma "szomorkodtam" azon, hogy épp csak elkezdett színesedni a kert, hétvégére meg már hideget mond. Úgy szerettem volna egy hosszú-színes őszt:)

  Szerintem nincs korán, csak hadd színesedjen!

  VálaszTörlés
 3. Szia Petra!

  Nyssa sylvatica ületetésén gondolkozunk. Mi a tapasztalatod ezzel a fával? Mekkorára nőtt nálad?

  Nálunk egy öreg, 50 év feletti körtefa helyének közelébe kerülne, és idővel hasznos lenne, ha árnyékot is adna, amellett, hogy ősszel szép narancssárga és piros levelei lesznek. Végeredményben nem szeretném, ha a házon túlnőne, így 8-10 méternél jobb lenne, ha nem nőne nagyobbra.

  Eredetileg Nyssa sinensist szerettem volna, de úgy tűnik az Magyarországon nem elérhető.

  VálaszTörlés