2015. július 17., péntek

Még mindig örökzöldek, de azért színeket is mutatok

Mert azért vannak színek, bár van, ami ebben a melegben kicsit megkopik. Ez a hőség nem jó sem embernek, sem állatnak, és a kertnek sem. Így, hogy a kertrészeim kialakítása között ennyi év van, tisztán látszik, mit érnek a fák, mennyire más, ahol van egy kis árnyék. A hátsó részen az aránylag bőséges eső nyomai ripsz-ropsz eltűnnek pár gutaütött nap után.


Viburnum rhytidophillum willowwood

Az örökzöld bangita egy fajtája, ami bizony szebb, mint az alap, bár az is nagyon hasznos egy ilyen nagy kertben, sövénynek van ültetve belőle.

De ez a fajta kifejezetten mutatós, szélesebb levelei vannak, dúsabb a növekedése. Aránylag lassan nől.







Valószínűleg az erdei fenyő oszlopos változata.

Én mondjuk oszlopos lucot (Picea abies fastigiata) szerettem volna venni, és ez az egyetlen eset, amikor nem azt küldték online rendeléskor, amit kértem (pedig én aztán nagy online rendelő vagyok). De akkor még olyan pici volt, hogy bevallom, fel sem tűnt a turpisság.

Most már egyértelmű, hogy nem Picea hanem Pinus.

Egyébként szép, évente hoz egy ágemeletet, úgyhogy még sokáig ilyen kis karcsú lesz.










Picea omorika pendula, csüngő szerb luc.

Ezt is nagyon apróként vettem, ráadásul legalább háromszor átültettem, ami a növekedését azért akadályozza.


Nagyon szép fa lesz belőle, a szerb lucok egyébként is karcsú növésűek, tehát ha valaki hagyományos fenyőt szeretne a kertjébe, de helye nem nagyon van, akkor a szerb luc az egyik jó választás, a pendula fajtája pedig nagyon különleges.












Abies cephalonica, görög jegenyefenyő. A nap lemenő sugarai miatt sárgásak a tűi, egyébként szép zöld fenyő.

Nagyon nagy termetű lesz, tehát az alapfaj nagy kertekbe való, de szerencsére mindenből van kertészeti változat, szebbnél-szebbek, meg törpék is, szintén szépségesek.















Ez a kis gyönyörűség az Abies lasiocarpa fastigiata
oszlopos sziklás-hegységi jegenyefenyő.
Idén hozott először vezérhajtást, eddig kis gömböc bokor volt.

Nagyon szép kék tűi vannak, nagyon hidegtűrő, ellenálló fenyőféle, és ez az oszlopos fajta kiskertbe is beilleszthető, mert rendkívül lassan nől.














Virágzik a barátcserje, kissé korainak tartom, elvégre még csak július van, biztosan a nagy meleg miatt.

Minden tavasszal erősen visszametszem, nagyjából mint a nyári orgonát, és évről-évre nagyobb, dúsabb bokor, jelenleg 2 méter körül van. Valami csodaszép.








A sáslilik is virítanak. Ez a sárga mondjuk messziről. Hatalmas virágai vannak, még Alsótekeresen vettem, ősszel tőosztom, hadd legyen belőle több helyen is.













Pinus armandii, kínai dió selyemfenyő.  Nagyon szép hosszú, lágy tűi vannak, nagy, ernyős koronájú fa lesz belőle, de nálam egyenlőre nagyon lassan nől.
Ennek valószínűleg az az oka, hogy párásabb, nedvesebb környezetet szeret, ami nálam nincs.

A magjai ehetőek.
















Becsempészek pár rózsát:

Route'66, nagyon kedves kis rózsa, egyfolytában ontja a virágait.












Lyda rózsa, hibrid pézsma. Elképesztően bájos kis virágokat hoz, szó szerint folyamatosan, akkor is, ha nem vágom le az elvirágzottakat. Jó ütemben fejlődik, méretes bokor lesz belőle.


A tövéhez kukacvirágot vetettem, valami káprázatosan mutatnak együtt, kár,hogy a fényképezéskor éppen csukva voltak a virágok.








Picea omorika, szerb luc. Három van egymás közelében, háromszög alakban ültetve. Szép, karcsú fenyő lesz belőle, talajra nem igényes, teljesen télálló.
Nagyon szépek a kékes fonákú tűi, és egészen korán hozza a lila kis tobozait.








Souriere de Orchidee, mosolygó orhidea nevű rózsa. Hibrid pézsma.

Szintén nagyon bájos rózsa.














Abies procera glauca, kék nemes jegenyefenyő.

Az alapfaj hatalmasra nől, nem is igazán lehet kapni, a kék fajtája nagyon lassú növekedésű, idővel szintén nagy fenyő lesz, fantasztikus, hatalmas tobozokkal.

Jelenleg még nagyon formátlanka, de érdemes kivárni, mert az egyik legszebb fenyő.

Szárazságban öntözni kell, és a szépséges kék színét savanyúbb talajban érni el.










Darlow Enigma rózsa, hibrid pézsma.

Ő nagyon nagy méretű rózsa lesz, erősen tüskés, a virágai egészen aprók, de folyamatosan nyílik.












Picea likiangensis purpurea, licsiáni luc változat.

Nem lesz magas fenyő, de igen szélesre nől, persze sok-sok év alatt. Már most, ilyen aprón tele van tobozokkal. Nem szereti a száraz talajokat, úgyhogy öntözhetek:)
















Picea orientalis aurea, keleti luc arany fajtája. Az új hajtások sárgák, ha beérik, akkor zöld lesz.

Közepes méretű fa lesz belőle, enyhén csüngő hajtásokkal.

Ízlések és pofonok különbözők, nekem nagyon tetszenek a csüngő fák. Meg az oszloposak, a terebélyesek, a kúposak, az ernyős koronájúak....















Abies lasiocarpa, sziklás-hegységi jegenyefenyő. Elég lassan nől, de szép nagy fa lesz belőle. Már fiatalon nagyon vastag törzse van, a tűlevelei pedig gyönyörű hamvaskékek, és a luccal ellentétben puhák.










Pseudotsuga menziesii, duglászfenyő, remélem a kék fajtája. Hatalmas fenyő lesz belőle.

Az egyik a kevesek közül, amelyik félárnyékba, vagy árnyékosabb részre is ültethető.

















Porcsinrózsa, kukacvirág, sok neve van, mindegyik ezt a bájos kis virágot jelenti. Változatos színkavalkádot kapunk, ha elvetjük, ez a fehér különösen nagyvirágú. Nagyon jól mutat a rózsák mellett-alatt, ráadásul tutira nem nyomja el őket:)

Remélem, elszórja a magját, és jövőre meglepiként több helyen is felbukkan.







Lassan lehet tervezgetni, mit szeretne az ember lánya ősszel, "természetesen" lesz pár átültetésem, anélkül nem lennék boldog. Egy-két növényt rendeltem, többek között egy oszlopos örökzöld magnóliát, de igazából évelőket fogok majd tőosztani, meg talajtakarókat, az még hiányzik a hátsó ágyásokból, viszont alapanyagom meg van, úgyhogy meg tudom oldani házon belül.

Remélem, kedvet kaptatok néhány örökzöld ültetéséhez, ha nem is a látott alapfajt, de esetleg valamelyik törpe változatát elültetni. Annyira szépek és hálásak, annyira változatosak, nem lehet belőlük eleget ültetni.

Legközelebb sorra veszem a lombhullató fákat is, az is szép menet lesz:)

Jó időt, jó kertészkedést!

Petra

2 megjegyzés:

  1. Szia Petra!
    Örömmel olvastam az újabb írásokat. Képzeld a múlt héten a legnagyobb melegben voltam Kaposváron, egy rég nem látott barátot látogattam meg. Kacérkodtam a gondolattal, hogy esetleg megkérdezlek látogatható-e a kerted, de végül letettem róla, a perzselő hőség nem tűnt ideálisnak, meg gondolom, hétköznapokon dolgoztok, majd adódik még alkalom.
    Kíváncsi lennék, hogy vezetsz-e valamilyen feljegyzéseket, vagy például a rengeteg (latin) név és növényjellemzés mind fejből megy. Az is megérne egy misét, hogy milyen oldalról, könyvekből stb. szedted össze a hihetetlen ismeretanyagot. Biztosan nem csak engem inspirálna.
    A szaporítást is én vetettem fel egyszer, nekem folyamatosan birizgálja a fantáziámat és nem tudok ellenállni van ami egész jól megy és mindig van valami kísérleti is. Összesen 4-5 virágláda fóliával letakarva. Most például úgy tűnik, hogy a hortenzia hajtott ki a legszebben, szurkolok, hogy megmaradjanak majd.
    Nem rémlik, hogy virágládákat, dézsákat láttam volna nálad. Mondjuk megértem, ha hanyagolod, több törődést kívánnak, mint a szabadföldi növények. Kisebb kertben viszont jól lehet gazdagítani velük a környezetet.
    Várom az újabb írásokat.
    Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy újra "idetaláltál", néha úgy gondolom, csak magamnak írok, nem is kíváncsi rá senki:)

      A kert még nincs olyan szép, hogy a klasszikus értelemben vett látogatható kert legyen, de ha legközelebb erre jársz, szívesen megmutatom.

      Jó a téma, amit felvetettél, majd szót ejtünk arról is....

      Valóban, dézsás növény nincs, a sors iróniája, hogy pl. a lakásban is képtelen vagyok megtartani egy növényt, úgyhogy évek óta nem is kapok, ajándékba sem, úgyis elpusztul. Kint a kertben, az más...És mivel nálam nagyon nagy a terület, sok a növény (szerintem, ha összeadnám, én lepődnék meg a legjobban), így is van elég dolog, nem vonzanak a dézsások, de másoknál megcsodálom őket. A kertészkedésben az is szép, hogy több oldala van, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, vagy a hozzá legközelebb állót, semmi sem kényszer. Ügyes vagy a szaporításokkal, látszik, hogy neked ez okoz örömöt, úgyhogy hajrá!

      Törlés