2014. november 7., péntek

Lusta ősz

Kicsit szomorú voltam, hogy az idei ősz, legalábbis színeiben elmarad. Azért nem teljesen. Lassan, lustán őszül a kert, és mivel még napokig nem várható hideg, talán még ki is tud bontakozni.Az illatos  fűszercserje minden nap aranylóbban virít. Határozottan ajánlott bokor, nagyon igénytelen és mutatós.


Én csak csorgatom a nyálamat, természetesen a legtetején levők érnek leginkább, ami így félő, hogy előbb fog lepottyanni, mintsem én megkaparintanám. A bátrabbak (férj) éretlenül is nekiesnek.


A kikeleti bangita is felvette az őszi ruháját, bónuszként pedig virágozva illatozik, vagy illatozva virágzik, kinek mi tetszik...:)


Ilyen szépséges, kecses virágai vannak, és az az illat!...
Minden oldalról fotogén

Ezt ma sem tudjátok megúszni:)


Azért egyszer lehet, hogy veszem a fáradtságot, és megnézem, melyik hónaptól is mutogatom már, kevés ilyen kincs van, meg kell becsülni.
A Davidiia (galambfa) lombja. Nagyon formás fácska lett.Ezt csak azért, hogy lehessen viszonyítani: a Rhapsody in blue végső magassága szerintem inkább lesz 1,5 méter, mint nem:)
William Shakespeare 2000. Ha most, hát most.


Tudom, sok helyen összekötik az őszirózsát, ne dülöngéljen már, mint a részeg ember. Nekem meg úgy tetszik így, a maga természetességében, ahogy összebújik a macskamentával, rózsákkal, klemátisszal.

Az oszlopos tulipánfa egy igazi ékszer. És nem csak az őszi kertben. Tudom, sokszor leírtam már ezt is, olyan kevesen ültetik, pedig ő aztán beilleszthető kis kertbe is, miközben gyönyörködhetünk a varázslatos stilizált tulipán-levelekben.

Ezen a képen ősz van, a javából: a szárnyas kecskerágó minden évben kitesz magáért.


Tudom, hogy ilyenkor muszáj elájulni tőle, és néhányan legszívesebben rohannának is a kertészetbe, nekem ilyen kell felkiáltással. De vegyük számításba, hogy kb. az év 2-3 hetében ilyen, egyébként egy nagyon átlagos bokor, ami leginkább háttérül szolgálhat. Úgyhogy semmiképpen nem való fő-fő helyre, ősszel úgyis majd kiszúrja az ember szemét:)Az Egon Schielének pontosan ilyen színűek a virágai, ez egyébként teljesen a véletlen műve.

Magnolia tripetala (ernyős liliomfa)


A varázsmogyorónak valami elképesztően meleg narancsvörös árnyalatúak ősszel a levelei. Ez még nem a végleges:)

Ha ilyent szeretnénk a kertbe, akkor a savanyú talajon kívül nagy teret is adjunk/hagyjunk neki, mert a metszést nem szereti.Az idén sem kell lemondani az őszi perzsafa csodájáról
Akkor is, ha unjátok: Munstead wood, teljesen kinyílva


És félig bimbóban: hát nem tökéletes?
Őszi színek


Hogy milyen hamar sötétedik! Amikor elkezdtem fényképezni, még világos volt, itt már jócskán sötétedik. Pedig felénél tartok a kertnek:)


Ámbrafa

Őszi kert fanyarkával, oszlopos gyertyánnal, sárga levelű hólyagvesszővel, borbolyával stb.
A futtatónál a rózsa reine des violettes II. Gyönyörű bokros, kékesszöld levelekkel, virágzás nélkül is mutatós.
Jacques Cartier, robusztus növekedésű  rózsa

Őszi kertrészlet egy másik szögből

Mary Rose kissé már elnyílva
És még hibátlanul
Miscantus

Diervilla (sárgalonc),  tavaszi ültetés, nagyon szép, hálás kis cserje, a rózsalonc rokona, és hát hasonlít is, rendesen. Sárga virágokat hozott, de ez az őszi lombszín is pazar.Penelope, hibrid pézsma (imádom, imádom, imádom:)Bóbitacserje, legeslegújabb szerzemény, remélem, megmarad, mert egyet kinyiffantottam:(Cornelia, hibrid pézsma, tünci-münci virágokkal

Legkedvesebb lányom mögött a mamutgyerek...

Idén már messzebbről is látszik (mármint a fa), egy-két év és igen jelentőségteljes lesz. Finoman fogalmazva.

(A lányom már jelenleg is az:)

A Cardinal Hume virágai nem túl nagyok, de csokrosan és egész nyáron nyílnak, tényleg megállás nélkül, folyamatosan. A színüket nem és nem tudja visszaadni a kép, ennél sötétebb bordók.A habitusa inkább terülő, azért ez már ilyen fiatalon is látszik (tavaszi Lottumos rendelés), testvérek között is kb. 2,5-3 méter széles. (Ez a rész most tavasszal-nyáron-ősszel került jobban beültetésre, úgyhogy inkább kopár még, mint mutatós. Mellesleg élőben szebb.)
A Stanwell perpetual virága. Enyhe, tényleg leheletnyi rózsaszín van benne, aztán inkább fehérnek látszik. Rohadtuk tüskés.

A magyar tölgy levelei is bebarnultak, narancsárgultak
(Ez a kis hölgy követett engem:)Idén nagyon nagy kedvencem volt a mocsárciprus. Neki való idő volt, a sok-sok esővel, ölelgetnivalóan hatalmas lett.


És ott, nézzétek csak, a jellegzetes vörösbarna törzs, kezd szélesedni. Annyira szép!
Egyébként természetesen lázasan átültetek, most már aztán minden tényleg a helyén lesz felkiáltással, na jó, nem olyan sok mindent kell, azt is leginkább a rózsák miatt. Mármint azok miatt a rózsák miatt, amik még meg sem érkeztek. Nem baj, úgysem lenne elég a marhatrágya, még azt is kell vennem:)

Remélem, most is örömmel tartottatok velem, gyönyörű őszt nektek is:


Petra

16 megjegyzés:

 1. De jó látni Idust, nagyon vidám kísérő, és a legcsinosabb magasságmérő.:) Ma egyébként én is Bálinttal fényképezgettem a kertet, ő is ilyen édes volt. Pont akartam írni, hogy mégis tüzes lesz az ősz, már amin még van levél, de látom most már te sem szomorkodhatsz, szépen színesedtek. A Shakespeare-edért pedig még mindig oda vagyok, jól mutatna nálam. Meg a Rhapsody is. Annak már meg is van a helye és a szomszédait is kitaláltam. Tuti jó lenne a Pat Austin-nal és egy Golden Celebration-nel, de nem is sorolom tovább, csak nézegetem újra és újra a képeidet. A mamut elé pedig megrendelem minden évben Idust, hadd lássuk, hogyan nőnek.;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meggondoltam magam, épp most láttam egy Golden C.-t, hat éves 2 m magas, 3 m széles. Nézek kisebbet.:)

   Azt hiszem le kellene állnom. Ide egy gumikalapácsot!

   Törlés
  2. Isten őrizz, Meli, meg egyébként is, gondolod hogy jótól kéred azt a gumikalapácsot?:)

   Látom, elmélyedtél az angolokban, az a "baj", hogy marha nagy a választék. Esetleg nézd meg a Graham Thomast, az nem nől olyan nagyra. Talán:)

   Puszi a Mókiknak, vigyázzatok magatokra:)

   Törlés
  3. Lehiggadtam egy kicsit. Ma Feri építi a bárkát, én meg háziasszony lettem. Blö...:)

   Törlés
 2. Jaj Petra, méghogy lusta ősz! Annyi szín, annyi szépség van a kertedben, hogy csak irigykedni tudok. Mikor nálad járok, csak gyűjtögetem hogy nekem is kell ilyen, meg ilyen is, no meg még ilyen is....
  A legszebb mégis a legnagyobb kincsed, a lánykád! Látom, hogy ő is szívesen bóklászik a kertben veled. Lesz aki majd besegít neked az arborétumodban.

  A datolyaszilvádat nem győzöm csodálni. Mennyi gyönyörű gyümölcs van rajta! Nem csodálom a férjedet, hogy nem tud ellenállni a csábításnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Mancóka! De szívesen venném, ha a valóságban is tudnál sétálni a kertben...

   Igen, a legszebb a leányzó, az nem is kérdés:)

   Rá kellett jönnöm, valószínűleg igaza van a férjemnek, ha leszedi és pár napot vár vele, akkor már ehető. Nincs olyan finom, mint a fáról éretten, de ehető. Nálad is lesz?

   Törlés
  2. Nagy élmény lenne a valóságban is sétálni a kertedben, de sajnos ehhez már nem sok reményt fűzök.....
   A férjednek igaza van, én a vásároltakat sem eszem meg rögtön (nagy önmegtartóztatás kell hozzá), csak néhény nap után, amikor már puhulni kezd. Isteni finom!
   Nekem sajnos csak 10db lesz ebből a finomságból!

   Törlés
  3. Ma legalább ötöt megettem. Egyszerűen nem lehet abbahagyni. És fel is kell hívnom mindenki figyelmét, hogy ez az enyhe idő másképp érleli a datolyaszilvát. Vannak, akik azért a 10 darabért is irigyelnek:)

   Törlés
 3. Szia Petra!

  Látom van fothergilla-d - bóbitacserje.
  Mik az eddigi tapasztalataid vele?
  Mennyire vízigényes? Tudom az idei nyár nem mérvadó, de június azért elég száraz volt.
  Mennyire bírja a tűző napot?
  Mennyire kényes a savanyú talajra?
  Milyen helyre ültetted?
  Na jó egyenlőre ennyi kérdés elég. :-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Marci!
   Mostani szerzemény, úgyhogy a kérdések megválaszolását el kell halasztanunk. Legalábbis egy részét. Merthogy átlagos talajba ültettem, egyenlőre tűző napon van, de majd idővel a vörösfenyő ad neki némi árnyékot, plusz a talajt is savanyítani fogja. Igazából nem írják különösebben igényesnek, remélem, igazuk lesz.

   Törlés
  2. Rendben, jövőre visszatérünk rá! :-))
   Még egy kérdésem lenne:
   A fűszercserjéd biztosan kaliforniai? A képeket elnézve szerintem nem.
   Mikor virágzik? Az mindent eldönt. Ha tavasszal a tavalyi vesszőkön és az új hajtásoknak legfeljebb az elején, akkor keleti fűszercserje. Ha nyáron az új hajtások csúcsa környékén, akkor kaliforniai. Elnézést, hogy megint okoskodom, de legyünk pontosak. :-))

   Törlés
  3. De miért is írtam kaliforniait? Calychantus floridus, illatos fűszercserje.

   Nyugodtan okoskodj, köszönet érte, én meg javítom:)

   Törlés
 4. Engem a kecskerágó ejtett rabul, amúgy csodaszép minden.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyenkor egy ékszer, lángol az egész bokor. Hihetetlen dolgokat tud produkálni a természet.

   Törlés
 5. De szép minden! Nálunk valahogy nem színesednek ennyire a növények. Van egy cserszömörce bokrunk. Múlt évben gyönyörű volt az őszi lombszíne, most olyan semmilyen.
  Be kell szereznem egy tárnicsloncot:))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az idei ősz egy kicsit más, mint rendesen. Igazából most kezd igazi ősz lenni, de nem tudom mennyi ideje van rá:)

   Nem felejtettelek ám el, csak pont emiatt a jó idő miatt úgy gondoltam, korai még felszedni őket. Úgyhogy valószínűleg jövő hét lesz belőle, hogy mindenképpen megeredjenek. Ha feladtam, írok.

   Törlés