2014. szeptember 25., csütörtök

Szeptemberi hangulatok

Az idei szeptember fontos dátum, Iduskám első osztályos lett. A kert kissé háttérbe szorul emiatt, de maga a kert ezt már nem fogja megsínyleni, nekem fog hiányozni, ugyanakkor remek dolog egy kis emberkével felfedezni a világot.

Ha szeptember, akkor eljött az örökzöldek ültetésének és átültetésének ideje. Ez a legmegfelelőbb időpont, ilyenkor még van rá idő, hogy télig begyökeresedjenek. Mondanom sem kell, hogy az idén is volt átültetnivalóm, főleg a leendő rózsák miatt.

A kert színeiben még nem igazán látni az őszt, de a hangulata már itt van.



A datolyaszilvafán színesednek a gyümölcsök. Sőt, tegnap megettem az idei első datolyaszilvát, ami elég korainak tűnik.
Megláttam a gyönyörű, világító narancssárga gömböt, és felugorva leszedtem. Jobban mondva, lepottyant, és akkor vettem észre, hogy a hangyák már megkezdték. Fene a fülüket, elhiszem, hogy felmásztak a magasba ezért a csodáért. Úgyhogy igazából meg kellett osztoznom velük, a már megkezdett felét megkapták, a többi az enyém volt. Zengjek róla ódákat?:) Hihetetlen finom, semmihez sem hasonlítható élvezet, aki teheti, ültessen a kertjébe, ennek az ideje mondjuk inkább tavasszal lesz.



A varjúháj már pompázik egy ideje.
Nagy felfedezést tettem:) Csak a fiatal varjúhájaim levele vörös. "Öregkorukban" szimpla zöldek lesznek. Ettől függetlenül nagyon igénytelen, nagyon hálás és nagyon mutatós évelő.











A hortenziák virágai valami különleges őszi színt vettek fel, varázslatosan szépek így is.














Tárnicslonc, virágzik ezerrel, és ebben majd csak a nagyobb fagyok fogják megakadályozni.



Nagyon szeretem a habitusát is, a lágyan lehajló ágait, az apró, halvány rózsaszín harangocskákkal. Egy ekkora méretű  bokornak már határozottan fűszeres illata van.

















Rhapsody in Blue, pár hetes szünet után telis-tele van bimbóval. A virágok mérete nem nagy, de a színűk hihetetlenül különleges.

Igazából az ellenállóságukkal kapcsolatban félek, korai még nyilatkozni, mint a képen is látszik, egy beteg levél sincs rajta, annak ellenére, hogy permetezve nem lett.






A Gentle Hermione austin rózsa hatalmasat nőtt, a virágzást nem vitte túlzásba, most vannak rajta bimbók, úgyhogy még nyílni fog. Maga a bokor nagyon egészséges.


A Warsawska Nike klemátisz őszi másodvirágzása.



A kínai szellőrózsa szinte teljesen eltakarja már a kis kerti padot. Végtelenül hálás évelő, ha megfelelő termőhelyre kerül: félárnyékos helyet, jó talajt szeret, így öntözés nélkül is gyönyörűen fejlődik.

A tarkalevelű fagyalt már nyírnom kell, hogy kordában tudjam tartani, mellette a ptotinia Red Robin új, piros leveleivel. Szeretem az ilyen már beállt részeket, kicsit úgy néz ki, mintha semmi közöm nem lenne hozzá, magától alakult volna így:)


Ezt muszáj! Kár, hogy az illatát nem lehet, valami elképesztő gyantás illatot áraszt, jövet-menet érezni lehet.

Sokáig vártam, hogy a kertben végre "erdei" illat legyen, a kert mérete miatt azért ez nem ment olyan gyorsan, de az első részen határozottan  érezni már.

Ja, és ha már szeptember, akkor tudjátok, most kell ültetni a cupressus arizonica fastigiata glaucát, és pár év múlva nálatok is ilyen gyönyörű lesz.










Ez a rész az egyik legmutatósabb része az udvarnak, a méretes örökzöldekkel, termetes bokrokkal.




Nyári orgona és vörös levelű hólyagvessző. Ahhoz, hogy ilyen gyönyörűen összehajoljanak, de mégse nyomják el egymást, kb. 2,3-3 méterre kell őket ültetni egymástól.













A hajnalkát nem tudom kiirtani (lehet, nem is igazán akarom), felfutott a holmstrup thujára.

Jól állnak egymásnak:)

















Talajtakarók találkozása:)

Az old gold borókát keresztül-kasul befutja a szőnyegmadárbirs.

Vannak dolgok, amik akkor a legszebbek, ha hagyjuk őket. Ezt ha így terveztem volna, talán soha nem lesz ilyen, a természet a legjobb kertész.

Persze azért figyelek ám, néha közbe kell avatkozni, mert a madárbirs finoman fogalmazva agresszívan terjed, és a borókát azért nem szabad elnyomnia.





A szárnyas kecskerágó épp csak színesedni kezdett.













A táskavirág valami félreértésben van, bár több növény is így van ezzel. Na mindegy, az őszi virágzása is szép.


A dudváslonc virágai. Könnyen nevelhető cserje, nem kell megijedni, télen szinte teljesen visszafagy, le kell vágni az elfagyott szárakat, és tőből újra ki fog hajtani.


A Reine des Violettes rózsát éppen két nappal korábban fényképeztem, mint kellett volna:) Így leginkább a habitusa látszik. Hatalmasat nőtt (Ő is tavaszi ültetés), nagyon formás bokor, szürkésszöld levelekkel, lilásrózsaszín, pazar illatú virágokkal. A képen is látszik, mennyire egészséges, az idei csapadékos év ellenére, pedig permetezve nem volt (Csak  a régebbi rózsáim kaptak lemosó permetezést, és a Williams Shakespeare 2000-t permeteztem meg egyszer gomba ellen, az újaktól elvártam, hogy egészségesek legyenek:))




A rózsaszín virágú gaura fáradhatatlanul ontja a virágait. Szereti ezt a helyet, mert már több mint 5 éve megvan, és minden évben egyre szebb lesz.












Felicia, hibrid pézsma rózsa. Nagyon nagyot nőtt, hozzá kell tennem, ez a csalánnal való öntözésnek is köszönhető. Zongorázni lehet a különbséget a csalánt kapó és nem kapó rózsák között. Ugyanis a történelmi rózsasövény rózsái nem kaptak, mivel át akarom ültetni őket.








Korai nyáriorgona. Látta valaki az Addams Familyt? Abban van egy figura, ami csupa-csupa hajból áll ki, majdnem olyan, mint ez a bokor itt.












Az asterek is virágba borultak, hihetetlenül mutatósak tudnak lenni, mindenképpen helyük van a kertben.
Nagyon könnyen nevelhetők, nagyon könnyen szaporíthatók, úgyhogy ha van már bokrunk, akkor tőosztással sok-sok bokrocskánk lehet.













A Cardinal Hume rózsa  közel két méteres szárakat növesztett, úgyhogy a három rózsa már bőven össze van nőve. Most kezdenek az alsó levelei sárgulni és foltosak lenni, de ez már el van neki nézve. Egyébként egész nyáron ontotta a virágokat, nagyon örülök, hogy ültethettem.









"Kicsi gesztenye"


Talán idén már megkóstolhatjuk.















Penelope, hibrid pézsma rózsa.

Valami fantasztikus ő is, tudom nem először mondom, egyszerűen beléjük vagyok szerelmesedve.











Tudom, múltkor azt ígértem, hogy a következő írás a sövényről fog szólni. De szerettem volna ezeket a gyönyörűségeket megmutatni. Majd összeszedem magam, és írok egyet külön a sövényekről is, mert fantasztikus, hihetetlen dolgokat lehet létrehozni velük-belőlük.

Addig is, mindenkinek jó munkát, álmodozást, tervezgetést kívánok:

Petra

17 megjegyzés:

  1. Köszönjük a bemutatást :-))
    Gyönyörűek a növényeid, Alig várom már, hogy az arizóniai ciprus nálam is ilyen szép legyen.
    Az asztert tavasszal tőosztod? Eddig még nem mertem hozzájuk nyúlni. Gondoltam arra is, hogy a krizihez hasonlósan ezt is dugványozom majd a nyáron. Nekem idén rengeteg krizantémom lett, nagyon hálás kis növény, csak sajnos a csigák is szeretik :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon ügyes vagy a krizikkel, nekem lenne mit tanulnom.

      Törlés
    2. Köszönöm, bár be kell valljam, krizit dugványozni kb annyira bonyolult, mint a varjúhájat... szóval egyáltalán nem ördöngőssség.(Könnyed kis ültetőközeg, hormonpor és víz.)
      A metszése már inkább, hogy ne csak egy hosszú valami legyen, hanem szép kompakt kis bokor.
      Az astert idén már nem bolygatom, de jövő tavasszal tőosztom.

      Törlés
  2. Köszi. Az arizonai ciprussal nem kell sokáig várnod, majd meglátod. :)

    Az asztereket most is lehet tőosztani, én már múlt hét végén is ültettem át belőle, kutya baja, virágzik az is, mintha mindig is ott lett volna.

    VálaszTörlés
  3. Ó, mondtam már, hogy jövök? Csak várok a jó időre. Akkor meg kertezni kellene. De csakazértis. Fogok írni, hogy októberben mikor jó nektek. A lila rózsák a gyengéim, nagyon tetszenek. Szóval jövök kukkolni, meg szimatolni, és természetesen nyálat csorgatni. Addig szép időt nektek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondtad. Többször is:) Én meg csak várlak, várlak:I)

      Szóval október? Jó, remélem vénasszonyok nyara lesz, és szép idő, az viszont biztos, hogy rengeteg szín lesz a kertben.

      A lila rózsák egyszerűen gyönyörűek, nekem eddig a rózsaszín volt a minden (na jó most is), de melléjöttek a lilák-sötétbordók.

      Törlés
  4. Veronikacserje = táskavirág ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, köszönöm. Honnan jutott eszembe a veronikacserje (bár az ún. lecsepült veronikám, az van).

      Törlés
  5. Neked már olyan a kerted Petra, ami mindig érdekes és szép, valószínűleg még télen is.
    Hatásodra tavasszal vettem egy tárnicsloncot (Abelia x grandiflora), de idén meglehetősen talajtakaróként viselkedett. CSAK széltében nőtt. Tele van most is virággal, de le kell hasalni, ha érezni akarom az illatát. Pedig nem volt ráírva, hogy valami törpe fajta lenne, úgyhogy hátrébb is ültettem. Így aztán most szinte nem is látszik. Kicsit aggódom, hogy mi ez tulajdonképpen...
    Ez a veronikacserje egy Hebe, nem? Elég sok az ősszel virágzó faj és fajta, én is olyat vettem. A tied amúgy tavasszal szokott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kata, tényleg egész évben vonzó már a kert, talán erre vagyok a legbüszkébb.

      Az abéliánál ne aggódj, fog majd magasabb is lenni, az enyém az idén a legszebb, pedig eddig is szép volt. Úgy kb. 1,5 méter magas és széles cserje lesz belőle, tavasszal ne sajnáld, metsszed meg szépen.

      Marci81 úgy látom rendesen tipródik, mivel tudna meggyőzni, hogy a veronika az táskavirág. Szóval bocsánat, elírtam, ki is javítom, hogy ne maradjon így,

      Törlés
  6. Nem tudom mi kell, hogy meggyőzzön Titeket? :-)

    https://www.google.hu/search?q=ceanothus+pallidus+marie+simon&biw=1280&bih=613&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4cQmVIeLPIq9ygOWloKIDA&sqi=2&ved=0CCEQsAQ&dpr=1.5#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Aq3t90UYIGmLKM%253A%3B60SKwmq-I7opgM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.esveld.nl%252Fplantdias%252F59%252F59313.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.esveld.nl%252Fplant.php%253Fplant%253DCeanothus%252Bpallidus%252B%27Marie%252BSimon%27%3B800%3B600

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell meggyőzni. Egyszerűen elírtam, köszönöm, hogy figyelmeztettél.

      Törlés
    2. Bocsánat, amúgy nem akarok én itt kekeckedni, csak már egy nyári blogodban is veronikacserjét írtál és akkor is szóltam.
      De én köszönöm, hogy kijavítottad. :-)

      Törlés
    3. Nem is veszem kekeckedésnek. Azt mondják, a tudás ott kezdődik, amikor rájövünk, mi mindent kell még tanulnunk. Messze nem gondolom, hogy az összes növényt ismerem, bár a sajátjaimat azért igen, de sajnos akkor is előfordulhat, hogy eltévesztem. Örülök neki, ha valaki észreveszi, és szól érte.

      Törlés
  7. Ja és Petra!

    Megnéznéd nekem, hogy a hétjófiú bokor hozott-e magokat?
    Ha igen, akkor kérlek rakj el nekem, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vártam, de nem kaptam meg. :-((
      Jó címre írtál? (Remélem nem szedi ki a rendszer
      mecseri81 qkac gmail pont kom
      Próbáld meg kérlek mégegyszer, köszönöm!

      Törlés