2014. július 22., kedd

Ez egy nagy kert

A címből adódóan egyszerűen képtelen vagyok kevés fotót csinálni. Vagy legalábbis kevesebbet. Viszont esetemben is látszik, hogy gyakorlat teszi a mestert, ja meg az is, hogy soha nem a gép a hülye. Szóval tanulom a fényképezést.
Íme:Chartreuse de parma. Idén (is) gyönyörű. Hatalmas bokor, hihetetlen mennyiségű virággal. 


Az idén a Romanze még gyönyörű, úgyhogy a kora tavaszi lemosó permetezés kihagyhatatlan a rózsáknál.

Schneewithcen rózsa. Ha fehér bokorrózsát szeretnénk, ez egy remek választás. Talán a képen is látszik.


Rhapsody in Blue, nagyon bájos rózsa. Viszont a virágja nem tartós, bár lehet, hogy csak a tűző napot nem szereti. Az árnyékra még várnia kell, mert a galambfa nem nől túl gyorsan.

St. Swithun angol rózsa. A BKC-ban ezt futórózsaként adták, szerintem nem az lesz. A habitusa teljesen mást mutat. Viszont nagyon egészséges, üde a lombozata, és imádnivalóak ezek a halványrózsaszín virágok.

Elfe, a tavaszi fagyás után erőteljesen növekszik, két méter magas már, nagyon egészséges a lombja is, és pazar virágokat hoz.


Azért nemcsak a rózsákat fényképeztem, a Joschka valódi ciprus először hozott terméseket. Gyönyörű. Tudom, többször mondtam már, továbbra is fenntartom a véleményemet, bátran ültessetek valódi ciprust is a kertbe. Ne mondjatok le róla, csodaszép fák.

Oszlopos valódi ciprus. Hatalmasat nőtt, ölelni való, illatos örökzöld.A csüngő arany tiszafa évről-évre szebb. Egyre látványosabb a csüngő habitusa.


Fontaine rózsa, gyakorlatilag szünetet  sem tartott a virágzásban. Hozzáteszem, az idén nagyon rendes kislány vagyok, és rendszeresen levágom az elszáradt virágokat.

Zsálya, metszés előtt. A Barabits Requiem mamutfenyő a gyatra talaj ellenére szép nagyot nőtt.

Vitex, barátcserje. Közel két méter magas a drága.
Sieberz-től rendelt noname fehér futórózsa. Csodálatos, tenyérnyi, illatos virágokkal.

Füge. Hogy beérik-e?


Nahéma. Az idén meglepően jól teljesít.
A csodálatos Munstead wood.A Reine des violettes II. rózsa virága sem tartós, legalábbis most és nálam. Ettől függetlenül nagyon szép, egészséges rózsa.Egy visszatekintés. Az ég szép kék, a fű azért fakult ebben a nagy hőségben.
A perzsafa már igazi fa, viszont az idén nem egészséges, pedig azt hittem, nincs kártevője. Persze miért pont neki ne lenne. Szerintem meg fogom metszeni, egyrészt itt nem nőhet az égig (persze nem is tenné, nem lesz nagy fa belőle, inkább csak terebélyes), másrészt elégetem a beteg részeit.
Jópár évvel ezelőtt valamelyik online kertészettől kaptam ajándékba egy örökzöld tölgyet. Jó vicc, gondoltam, úgysem fog megmaradni, de azért elültettem. Télre először kicsit betakargattam, minden évben érte fagykár, de helyrejött, viszont nem igazán lett nagyobb. Na, az idén belendült, és hozott jó félméteres hajtást. Az új levelei ilyen barnás-bordósak.

A Jacques Cartier egy nagyon jó rózsa, kérem szépen:)
Kezd színesedni a Winky Pinky hortenzia. Bevallom őszintén, a bugás hortenziák nem nyerték meg teljesen a szívemet, talán a Limelight a kivétel.
A hagyományos kerti hortik sokkal szebbek.


Karl Fuchs deodár cédrus. Az egyik nagy kedvenc. Nem tudok elmenni mellette anélkül, hogy meg ne simogatnám. Új kert telepítésekor mindenképpen cédrust javasolnék ezüstfenyő helyett, sokkal elegánsabbak, szebbek.

Nagyon szeretem a lusta kisasszonyt, hát ez ilyen színű lett. Ő nyílt ki először, az biztos, hogy ezen kívül van egy rózsaszínem is, a többit még nem tudom. Hajlamos rá, hogy mindenféle színben pompázzon. A fehér az egyik legszebb, viszont abból sajnos nincsen.Imádnivaló Penelope pézsmarózsa.
Nézzétek meg, milyen kecses kis bimbói vannak. Fáradhatatlanul virágzik, nagyon elégedett vagyok vele.Ő pedig a Felicia. Annyira beléjük szerettem, hogy nagy tervezgetésben vagyok az őszi rendelés terén.
Árvalányhaj, ezek a kecses kis füvek szinte egész nyáron díszítenek.Gishlaine de Feligonde. Késő tavaszi ültetés, elég nehezen indult be, de egyszercsak megtáltosodott. Üdezöld lombja van, és rogyásig van virággal.Az oszlopos vörös juharomon még nem látszik, hogy oszlopos, viszont szép, nagy, egészséges levelei vannak.


Végre a notabilis ciprus is beindult, hogy mi a szösz tartott neki eddig...?Remélem bírjátok még, már nincs olyan sok vissza:)

Pinus luchuensis. Elkezdtem alulról fölmetszeni, titkon abban is reménykedtem, hátha így gyorsabban nől.
Mindegy, mindenhogyan szeretjük, gyönyörűek ezek a hosszú, lágy tűi.


Stanwell perpetual rózsa, szintén tavaszi szerzemény.Nagyot nőttek hátul a fák, ez itt a komlósgyertyán,
ostrya .

A kert abban a ritka pillanatában van, amikor mindenhol le van nyírva a fű. Ezzel általában azért fáziskésésben vannak a fiúk, úgyhogy mindig nyírják valamelyik részt éppen. Hihetetlen, mennyit jelent egyébként, fűnyírás után annyival szebbnek látom:)
A tulipánfa a hatalmas leveleivel és vékonyka törzsével.Magyar tölgy, nem tartozik az eszeveszetten növekvő fák közé.
Csüngő japánakác, fiatalka még.
Geschwind nordlandrose.


Olyan alakja lett, mint egy hatalmas vattacukornak.
A mocsári ciprus eléggé zord körülmények között éldegél, nem is produkál látványos növekedést, de az idei sok csapadék azért rendesen meglátszik rajta.Ez egy ilyen színű
 varjúháj lett. Szerintem ha öregebb lesz, zöldülni fognak a levelei.
Idén is virágzik a ziziphus jujuba. De megkóstolnám a termését is:)
Klasszul kezd összenőni a szomszéd felőli oldalon a növénysor. A fagyal valami elképesztő nagy, meg is kell metszenem, mellette a jujuba, egy "gömb" hamisciprus (egyáltalán nem gömb alakja lesz, inkább kúp, és elég nagyra tud nőni), meg a valódi ciprus. Nem rossz látvány.Itt a smaragd thuja,és az  oszlopos arany tiszafa .Melinek, hogy ne csak közeli képek legyenek:)

Ezt is Neked, Meli.
A csüngő nutka hamisciprus az idén már mindenképpen megérdemli a lenyűgöző jelzőt.

A Green Tower valódi ciprus hatalmas termései, mögötte varjúháj virágok.
Ez a kis klemátisz elszórtan még mindig hoz egy-egy virágot.Az örökzöld magnólia virágzás nélkül is (savanyú a szőlő Cipruska) gyönyörű:)
Kerti hortenzia - hamisciprus páros. Méghozzá nagyon jó páros.

A csodálatos Gold reef rózsa. Hihetetlen mennyiségű virágot tud produkálni, minden évben megbízhatóan.


Az első nagy virágzáson túl van már, de megszámlálhatatlan bimbó van rajta ismét, nála egyáltalán nincs kevesebb virágzás az ún. fővirágzás után. Amúgy a lombja is igen mutatós.

És végül Éden. A képeken látszik, hogy a lomb már nem teljesen egészséges, azért a sok csapadék, no meg hogy nincs valami szellős helyen, megteszi a hatását. Ettől függetlenül gyönyörű.

Mára esőt mondtak, remélem igazuk lesz, vihar nélkül, mert a csapadék újfent elkelne.
Köszönöm, ha velem tartottatok, szép kertet mindenkinek:)

Petra

8 megjegyzés:

 1. Örömmel járom veled körbe a kerted, naponta mennyi órát is? Megéri, akármennyit. Visszanézlek, mert múltkor csak átfutottalak, idő híján, s valamire kíváncsi lennék. Majd kérdezek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon nagy öröm számomra, ha más is szívesen sétál velem a kertben.

   Nyugodtan kérdezz, ha tudok szívesen segítek.

   Törlés
 2. Vége idejutottam rendesen és alaposan körbejárni. Gyönyörűen fejlődnek a rózsáid, pedig még egyrészt újszülöttek. A facsemeték viszont elképesztőek. Teljesen oda vagyok a cédrusaidért. A nutka, hú, imádom, úgy néz ki, megfogant az enyém is, eddig voltak kétségeim és a vakond sem támogatta a betelepítést, de a sok eső miatt visszazöldültek a már sárgásabb levelei.
  Lassan nézegetem a Szőregi rózsaoldalt, nekem az fér bele a keretbe, de évek óta vágyom onnan egy pár fajtára. Az megújuló évelőágyba szánom őket.
  Köszi a távoliakat, nagyon hangulatosak, az a zöld ajtó és a melléképület nagyon tetszetős.

  Jó volt, jövök legközelebb is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ideje lenne megbeszélni, hogy élőben mikor szeretnéd megtekinteni a kertet.

   Ha van helyed, cédrust is és ciprust is nyugodtan ültethetsz, Harkányban az biztosan szeretni fog. A nutkának is adhatsz keserűsót, nagyon szereti.

   Rózsák szaporításához én sajnos nem értek, de ha te vállalod, hogy bepróbálkozol, akkor vihetsz tőlem majd ágakat. Az angolokra pl. azt mondják, nagyon könnyen szaporíthatók.

   Hihi, a zöld ajtó azért van, mert a drága férjecském imád festeni, és addig fest, amíg el nem fogy a festék. Akkor még Ifánk volt, azt festette, de nem fogyott el az összes festék, hát körülnézett, hova is kenhetné. A műhely ajtajára esett a választása, ezért az is Ifa zöld.

   Törlés
 3. Kedves Petra! ha kaphatnék egy email címet akkor lenne pár kérdésem privátba.

  Üdv Éva

  VálaszTörlés
 4. Kedves Petra!

  Gratulálok a gyönyörű kertjéhez!
  Segítségét kérem, mert látom már jól kiismeri magát a ciprusok között. Horvátországban többször találkoztunk egy kékeszöld színű örökzölddel, ami erős gyantás-kesernyés illatot árasztott, tűlevelét összedörzsölve illata még percekig megmaradt a kezünkön. Sajnos nem hoztunk belőle mintát, még fotót sem, mert azt gondoltam itthon biztosan ismerik a kertészek. Tévedtem, több kertészettel beszéltem, de csak találgattak, nem tudjuk mi lehet ez a növény. Nagyon szeretnénk ilyet a kertünkbe, mert beleszerettünk az illatába. Önnek van ötlete hogy miféle növény lehetett ez? Ránézésre leginkább a Cédrus deodora blue-ra hasonlít, de annak minimális illata van.

  Várom megtisztelő válaszát,

  köszönettel:

  Molnár Zsolt
  Fót
  mzsolt7777@gmail.com

  VálaszTörlés
 5. Nagyon köszönöm megtisztelő szavait. Minden bizonnyal könnyebben válaszolnék, ha jártam volna Horvátországban, így csak találgatni tudok.
  Erősen gyantás illata a valódi ciprusnak van, én úgy gondolom, hogy inkább ciprus volt, hogy cédrus. A cédrusok valóban nem árasztanak intenzív gyantás illatot.
  Viszont Horvátország éghajlata más, mint a mienk, sajnos nem minden növény él meg nálunk, ami esetleg ott szépen fejlődik.

  Mégis azt javaslom, hogy nyugodtan ültessenek cupressus arizonicát, ez egy valódi ciprus fajta, inkább kékes lombú, viszont az illata az erős, aromás, gyantás, anélkül is érzi az ember, hogy hozzáérne a növényhez. Nem ismerem a kertjüket, de valamelyest védettebb helyre, átlagos talajba lehet ültetni, remekül elviseli a szárazságot is. Nagy fa lesz, magas és terebélyes is idővel.
  Amennyiben van elég hely a kertben, a látvány miatt a cédrus deodára is jöhet, ha szabad javasolnom, akkor a Karl Fuchs fajtája, mert ez hidegtűrésre lett szelektálva, és a deodár alapból fagyérzékeny.

  És ha legközelebb Horvátországban járnak, érdemes a növényről termést hozni, (többet), nagyon jó arányban kikelnek, próba-szerencse alapon kiderülhet, hogy megél-e a mi éghajlati viszonyaink alatt.

  Remélem, tudtam segíteni.

  Petra

  VálaszTörlés