2014. május 7., szerda

Illatos május, de szó lesz a csigákról is

Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, úgyhogy mi nagyon gazdagok lettünk ebben a pár napban. Elképesztő mennyiségű csapadék volt, némi jéggel, ami szerencsére nem csinált bajt, és marha nagy széllel, ami viszont letörte a katsurafám egyik ágát. Haragszom ám.

A sok csapadék miatt szó szerint burjánzik minden, sajnos az is, aminek nem kellene, szerintem kétnaponta lehetne füvet nyírni is, ezt még nem említettem a fiúknak. A fél tenyeremről hiányzik a bőr a kapálás miatt, az még nem gyógyult meg, a gazok viszont már majdnem ugyanakkorák, mint mielőtt kapáltam volna. Hát ez van.

Teljesen beleéltem magam, hogy feladva naívságomat, miszerint ekkora udvart én gyomirtó nélkül, a puszta kezemmel rendben fogom tartani (ebből csak a gyomirtó nélküliség volt igaz), megrendeltem egy ULV permetezőt, ez olyan, hogy higítás nélkül szórja ki a gyomirtót. Előre dörzsöltem a tenyeremet, hát kár volt, mert pillanatnyi készlethiány miatt ki tudja mikor lesz legközelebb.

És mindezek ellenére a kert gyönyörű, illatos, él minden pillanatban, madarak csicseregnek egész nap, szédült rovarok szállnak egyik virágról a másikra.


Az örökzöld magnólia láthatóan jól érzi magát itt, persze nem panaszkodhat, mert védett helyen van, és megkap mindent, ami szem szájnak ingere. A klemátisz gyenge növekedésű, nem fogja zavarni a magnóliát, szerintem szépen kiegészítik egymást. Ráadásul a magnólia virágzására még pár évet valószínűleg várnom kell.

Így viszont a klemátisz virágzásával még feltűnőbbé válik az amúgy is szépséges fácska.

Tudom, minden alkalommal ódákat zengek a törpe orgonáról, de az egyik legcsodálatosabb kis növény, ami a kertbe kerülhet. Most már hetek óta nyílik, és az a pazar illat, ami belengi tőle  kertet...mmm




Ebben a kis ágyásban a talajtakarók szépen összezártak már, gólyaorr, macskamenta, kaméleonvirág.
A huncut kobold csak ráadás.













A gold reef rózsa idén is csodaszépet mutat. A rózsáim még nem nyílnak, igaz, én nem metszettem őket valami korán. Ezzel is befolyásolhatjuk a virágzási időt, én nem bánom, hogy a múlt heti nagy zuhé nem virágzásban kapta el őket.








A pénzlevelű lizinka, ha jól érzi magát, elég gyorsan be tud takarni aránylag nagyobb területet is. Nemsokára
jönnek a vidám, sárga virágai.



A kis ágyásba gombostűt sem lehet beszúrni, annyira tele van. De jól megvannak egymás mellett. A magnólia már egész kis fácska.



Az előkertben kinyílott az azalea. A juhart és a rózsaloncot kicsit ráncba kell szedni, mert különben nem fog elég fényt kapni ez a törékeny bokrocska.




Az előkertbe ültetett rózsalonc virágba borulva, mellette a blood good juhar.
Most a rózsalonc a feltűnőbb, bár keresve sem találni szebb párost.












Olyan hatalmas már, hogy átlóg a szomszéd udvarba, ahol évek óta senki sem lakik, csak a gaz nől és nől és nől




A green tower valódi ciprus még metszés előtt, már ha egyáltalán észreveszitek a képen. Megmetszettem, hogy sűrűbb legyen.













A szépséges Bristol ruby rózsalonc. Az egyik legszebb színű rózsalonc, bár nekem tetszenek a fehérek, a rózsaszínek is. Sőt, tavaly ősszel beszereztem egy sárgát is, de az az idén még nem fog virágozni.


Pillantás az útról a kapu felé. Az imbricata pendula h.ciprus egyre látványosabb a vízesésszerű ágaival.


Szerencsések vagyunk, mert bármelyik ablakból is nézünk ki, mindenhol csak szépet látunk.




Ott vannak a datolyaszilva virágai!

Már csak abban kell reménykedni, hogy nem lesznek orkánszerű viharok, és legalább a fele meg fog maradni.
De szép is lenne..










A járdán állva, a datolyaszilva koronáján át ezt látom.



Ilyen hatalmas lett a Chartreuse de parma rózsa. Én úgy látom, hogy a lemosó permetezés igencsak jót tett a rózsáknak, meg is fogadtam, hogy ezt innnentől nem fogom kihagyni.




A csapadék meglátszik a növényeken, a davidiia (galambfa) még soha nem volt ilyen szép.



Még egy törpe orgona, csak a változatosság kedvéért. A pünkösdi rózsák még mindig csak bimbóban vannak. Hatalmasak a páfrányok, és baromi ronda a szomszéd fala.


A lilaakác mindig szép, lehet kék, lila, rózsaszín avagy fehér.


Jelentem, császárfa virágokon keresztül vezet az út a hátsó kertbe. Őrületesen finom, édeskék illata van.


Ott vannak a virágok!

És most álljunk meg egy szóra, és beszéljünk a csigákról. Miért pont itt jutott eszembe? Az is kiderül.

Először is, ha a kertünkbe betette az ocsmány lábát a spanyolcsiga, akkor azt többet kiirtani nem tudjuk.
De kordában tartani igen. Bevallom, mérget én nem próbáltam, de az biztos, hogy ezeket a tüskék, avagy fenyőágak nem tartják vissza. Sőt, van amelyik fenyőre is felmászik. Mit is tehetünk ellenük? Főleg egy olyan kertben, ami dúsan van beültetve, és ráadásul legtöbb helyen mulcsozva is van? Nos, a következő szerszámokat tartsuk kéznél: Ásó és/vagy metszőolló. Régebben csak az ásóval jártam végig estefelé, hétvégenként pedig reggel is a kertet, és minden csigából, akivel találkoztam, kettőt csináltam. Volt olyan év, hogy százig számoltam, utána már csak vagdostam őket. Rákövetkező évben jelentősen kevesebb csigu volt.

Múlt héten, ahogy sétáltam befelé, és le-lehajoltam még egy-egy növényhez, mit kell látnom, az egyik évelőmet vígan eszik ezek a dögök. Na de az ásóval semmit sem érek, ha a növényen van!.. Most mit csináljak, álltam egyik lábamról a másikra, mire eszembe jutott, hogy hát mire való a metszőolló? (A metszésen kívül). Elszaladtam érte izibe, és már vagdostam is őket. Amin csodálkoztam, az az, hogy a legtöbb csigu a cickafark bokromon volt, aznap este kb. 40-et segítettem át a másvilágra. Aztán másnap már jóval kevesebb volt, utána még kevesebb és így tovább.

Ez a csapadékos idő nagyon kedvez nekik. Ha megfogadjátok a tanácsomat, nem kell parázni tőlük, tudomásul kell venni, hogy kiirthatatlanok, viszont nem szabad hagyni, hogy elsétáljanak, ásó/metszőolló elő, és egy csigával máris kevesebb van. Nyilván állíthatunk csapdákat, főleg egy kisebb kertben, mert egy deszka alá bebújnak, nappal deszka föl, csigák kinyiffant, ezt pár napig meg lehet csinálni, és máris kevesebben vannak. De egy nagy kertben, ahol rohadt nagy kövek vannak letéve, egymást érik a növények, talaj takarva van, lehetetlen.
Ja, és a dögök fölmásztak a császárfa törzsére. Ezért itt tárgyaltunk róla. Biztos az édes illat vonzotta őket, de én akkor nagyon utáltam őket! Szerencsére soha semmit nem rakunk a helyére, secperc alatt kezemben volt egy féltégla, és azzal szépen szétdörzsöltem őket a törzsön.
A csigákból ennyi elég is volt.


Ezt látom, ha visszatekintek a hátsó kert kapujából. Nem is rossz, ugye?



Ez a karcsú szépség a csüngő vérbükk, kihajtáskor a legszebb a vörös leveleivel. Az oszlopos fajtának intenzívebb, bordóbb levelei vannak, viszont én odavagyok a csüngő fákért. Is.



















A Lottumos Munstead wood rózsák.
Gyönyörű bimbósak, alig várom, hogy kinyíljanak.

Egyébként az összes rózsa megeredt,
a BKC-tól rendeltek telis-tele vannak bimbóval, nagyon szép bokrosak, a Lottumtól és a Schultheistől rendeltek közül a legtöbb bimbós, angolok és történelmiek vegyesen, a leggyengébbek a Kordestől rendeltek, de tulajdonképpen azok is szépek.

Ametiszt kedves, Pici Charles hozott új kis hajtást, nagyon nagyon örülök neki!


A hátsó kert egyik nagy ágyása, a perzsafa egyszerűen hatalmas már, és csodásak a virágzó viráglonc bokrok.


Na jó, ez itt egy törpe orgona, de nem ugyanaz, mint amit ma már láthattatok... Egyébként rendeltem még ötöt, nem tudok betelni velük.


A Patula Miss Kim orgona borzaskaták felhőjében. Ez a legillatosabb orgona, a bokor formája nincs olyan szép, mint a meyeri palibin törpe orgonáé, és az őszi lombszíne sem látványos, mégis kár lenne kihagyni a kertből, egyrészt méretileg ez is törpe, másrészt az illata  elképesztő.

A BKC-től rendelt Mary Rose. Ő volt az első, amelyik bimbót hozott, de még nem nyílt ki teljesen.

A rózsáknak az esők előtt főztem egy nagy adag teát, ami állt: fekete nadálytőből, mezei zsurlóból és kakukkfűből. Jó sűrű "főzeléket" csináltam, aztán felhigítva kiöntöztem a tövükhöz.
A következő az csalán lesz fokhagymával.  Remélem, ízleni fog nekik:)

Köszönöm, ha velem tartottatok, szép időt jó kertészkedést mindenkinek.

Petra

16 megjegyzés:

  1. Egyszerűen csak gyönyörű !!!!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Jólesik ám:)

    VálaszTörlés
  3. Nos, lassan tankolhatunk, ahogy elnézem itt a dolgokat. Nagyon szép dús a kerted! Szereznem kell rózsaloncot, Ferinek is nagyon tetszik, szóval könnyű menet lesz.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Asszem én is, ugyanis az Eden a héten nyílni fog:)

      Jut eszembe, virágloncot azt fogok tudni adni, ha az embernek esetleg tetszene, a rózsalonc az nem hoz gyereket.
      Mellesleg irigylem a férjuradat!:)

      Törlés
  4. Elállt a lélegzetem a séta során! Még szerencse hogy senki nem látott közben (ha hiszed, ha nem) tátott szájjal bámultam a képernyőre, hogy mi jön még. Egyszerűen gyönyörű!
    Mit mondjak? Ez bizony nem egyembereskert! Itt aztán van munka bőven, de megéri, mert ritkaszép kerted van. Nem is tudom, hogy melyik képhez szóljak hozzá. Most talán a növényeket kihagyom, és a csigákról írok. Az én kertem is tele van velük. Uborka-félék mind áldozatul estek neki, de a törpe dáliákat is mind lefalták.... nem is sorolom tovább. Egyik reggelre a törpe rózsák levelét ette le csonkig valami, de nem látok körülöttük semmi kártevőt. Nem is sorolom tovább a bosszúságaimat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De édes vagy! Bár én sem voltam másképp az azaleáid láttán!:)

      A csigákkal nem lehet mást, ritkítani, amennyire tudjuk, ehhez sajnos lefelé szegezett tekintet és jó éles szerszám kell.
      Kitartást.

      Törlés
    2. Rengeteg munkád lehet ezzel a szép kerttel. Írtad, de feledtem: hány éves? Én sózok is esténként, elemlámpával felszerelve, s az is igaz, ahol sózott csiga volt nem megy a többi oda.

      Törlés
    3. Van munka, de szeretem csinálni. Az első ezer négyzetméter most már 12 körül van, a többi egyre csökken, a leghátsó már csak 3-4. Fiatalka még.

      Milyen kis válogatósak, sótlanul viszont szépen bekajálják egymást.

      Törlés
  5. Na örülök, hogy a jég nem csinált nagyobb bajt! Mi is nagyon gazdagok vagyunk ám. Ennyire még sose volt vizes a kertem. Nekem nagyon tetszik a fű, olyan mint a tenger, és kb derékig ér. Tök jó! Igaz kaszáltam is belőle, mert ha mind kimagvazik jövőre bajban leszek:)
    Amúgy csigákból nekem több volt tavaly, mint idén. Mindenhova felmásznak, biztos a hegymászás a kedvenc sportjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is tetszik a fű, csak ne a virágágyásaimban nőjön:)

      Elképzelhető, de azért eléggé kirázott a hideg a gondolattól, hogy a nyakamba eshet egy-két csiga a fáról. :)

      Törlés
  6. GYÖNYÖRŰ a kerted, Petra, és tetszik, ahogy írsz. Tudom, hogy ezt már mind mondtam, de talán nem baj, hogy ismétlem magam :)

    A pénzlevelű lizinka mennyi vizet kap nálad? Úgy értem, hogy átlagban többet, mint bármi más, vagy nem? Merthogy a könyvek szinte mocsári növényként tartják számon, és én is szeretném talajtakarónak, de nem mocsaras helyre. Nem szándékozom több vizet adni neki, mint egy akármilyen más, nem túl szárazszágtűrő évelőnek...
    Köszönöm neked ezt a bejegyzést (is).

    VálaszTörlés
  7. Szia Kata!

    Nagyon köszönöm a kedves szavakat, jólesik a visszajelzés, bár őszinte leszek, akár csak magamnak is képes lennék blogolni, de azért így mégiscsak más:)

    A lizinkáról én is azt olvastam, hogy vízigényes növény, próba-szerencse alapon vettem. Több helyre is ültettem, sőt most már vettem is föl belőle, és ültettem szanaszét, de a legszebben valóban azon a helyen él, ahol több csapadékot kap.
    Egyáltalán nem öntözöm, viszont mivel a ház melletti kis ágyásban kapott helyet, így a csatornából a víz ide ömlik. Már ha esik az eső.

    Szerintem érdemes megpróbálni, és fogok tudni küldeni Neked, ha gondolod.

    Petra

    VálaszTörlés
  8. Petra eszement szép a rózsaloncod, "írigykedek" rendesen.))))
    Na az Edenedről nem is beszélve!!
    Nem tudom hol, de ezt a kettőt beszerzem előbb-útóbb.)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így teljesüljön minden kívánságod, ezek szerencsére beszerezhetők.
      Tényleg kár kihagyni őket a kertből.

      Törlés