2014. január 27., hétfő

Nahát, itt a tél (készülök a tavaszra, avagy rózsák minden mennyiségben)

Boldog új évet Mindenkinek!

Az idén sem ette meg a kutya a telet, a hétvégére csak megérkezett. Szerencsére elég jelentős mennyiségű hó is esett, így talán a nagy hideg nem tesz kárt a növénykékben. A január első felét jellemző tavaszban egy csomó mindent lehetett dolgozni a kertben, így aztán átültettem néhány növényt, hogy a helyükre tudjon majd más kerülni, gazoltam, kapáltam, és élveztem a jó levegőt.
Vasárnap csináltam pár képet a behavazott udvarról, gyorsan mutogatok, aztán rátérünk a tervezgetésre, vagyis a rózsákra:)


Ezt nem tudom hogyan csináltam, jobban mondva biztos nem én csináltam, de annyira jó!Makulátlan fehér minden. Ez a hómennyiség talán pótol valamit az eddigi  nagy szárazságból.
A kikeleti bangita még mindig virágzik, ilyen hosszú virágzása még nem volt, tulajdonképpen október elejétől folyamatosan tele van virággal.


Ez a mahonia fajta állítólag fagyérzékeny, ezek szerint itt nagyon jó helyen van, mert még soha egy leheletnyi fagyásnyom sem volt rajta. Viszont elképesztően hatalmas bokor lett belőle, telis-tele van virágokkal, amiknek gyöngyvirágillata van. 


Szépen be vannak takargatva a növények pihe-puha hótakaróval.
Az oszlopos arizonica ciprus. Az örökzöldekről , különös tekintettel az oszlopos fajtákra, amennyire csak lehetséges, le kell rázogatni a havat, különben szétnyomja és elcsúfítja őket. Ez nem is olyan könnyű feladat, különösen a nagyobb példányoknál. 


Mogyoróbokrok, rajtuk a kis barkákkal. És hó, hó mindenütt.


A bejáratot szegélyező hamisciprusok ilyenkor festőien szépek. Hjaj, mikor lesz a többi is ilyen szépségesen szép nagy, akkor fognak csak igazán mutatni!A magyalbokron ezek a rózsaszínű izék bizony virágbimbók. 
Ősszel vágtam le róla néhány ágat, és az egyiket kíváncsiságból ledugtam, várom, vajon megered-e.
Némi átalakítás lesz tujákból álló sövénynél, némelyiket ki kell váltanom valami mással, erősen gondolkodom a fagyalon.


Gold reef csoda, jégvirág-rózsaAzt hiszem, már említettem, hogy rendeltem rózsákat, amiket aztán újév első napján ültettem el. Három darab Cardinal de Richelieu rózsát vettem a Tündérkertjétől, konténereseket. Ezek gallica rózsák, egyszer virágoznak, viszont csupa-csupa jót olvastam róla.
Egyébként úgy kezdődött, hogy kitaláltam, ültetek 1-2 rózsabokrot még, ezért aztán gondoltam, beleolvasok a kert-indexen a rózsás topicba. Mire észbe kaptam, visszaolvastam vagy két évet, és csak ámultam-bámultam a sok gyönyörű fotón. Némely kedves topictársnak az albumát is volt szerencsém végignézni, amitől aztán teljesen beleszerettem az angol rózsákba, és a történelmi rózsákba.
Első körben a Szőregi Áfész honlapján nézelődtem, elég nagy választékuk van rózsákból, de a rózsás topicon nem mindenki volt velük megelégedve, ráadásul állítólag sok növényt el is cserélnek. Aztán megtaláltam a kordes rózsák honlapját, http://www.kordes-rosen.com/ ez lenne az, és csak gyönyörködtem a mesés képekben. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy nem kell közvetlenül rendelni tőlük, mert van magyarországi képviselőjük, mégpedig Fráter György személyében, akitől e-mailben lehet rendelni: fratergy@t-online.hu. Keresőbe beírva a nevét a telefonszámát is meg lehet találni, az írásos megrendelés után érdemes felhívni telefonon, nagyon-nagyon kedves, aranyos úriember.
Tőle rendeltem az alábbi rózsákat:

Jacques Cartier, ez egy portland rózsa, többször virágzik, illatos, rózsaszín, egészséges, télállósága 4b.


(A kép az internetről van)


Fritz Nobis, kordes rózsa, egyszer virágzik, 150-200 centi lesz, egészséges, 6b (télállósági zóna)


(A kép az internetről van)


Rhapsody in Blue, akár 2 méter magas is lehet, folyton virágzó, azt írták róla, hogy inkább félrányékba való, lila! virágú gyönyörűség, 6b(A kép a Dave'sGardentől van)


Gebrüder Grimm, elég élénk színű kordes rózsa, alacsony, 80 centi max., árnyéktűrő, nagyon egészséges, sajnos nincs illata, 6b

Ghislaine de feligonde, folyton virágzó, 2-3 méter magas, futónak is nevelhető, 5b

Frühlinsdfuft, ez egy spinonissima rózsa, egyszer virágzik, erős illatú, sövénynek kiváló, 5a


(A kép az internetről van)


Cinderella, kordes rózsa, folyton virágzó, 150 centi körül lesz, rózsaszín, 6b

Közben a Budai Kercentrumtól is rendeltem rózsákat, ezt nem ajánlom senkinek, felesleges volt, baromi drágák, vegyük úgy, hogy a tanulópénzt megfizettem, más ne tegye:)
Ezek David Austin rózsák, konténeresek, remélem már a nyáron megmutatják a szépségüket:

William shakespeare 2000, 120 centi körüli lesz, püspöklila virágú, folyton virágzó, illatos 5b
St. swithun, 150 centi körül, vagy magasabb, én futónak fogom nevelni, folyton virágzó, rózsaszínű, 5b(A kép a Dave's garden oldalról van)


Harlow carr, folyton virágzó, rózsaszínű, 120 centi körül, 6b
Mary Rose 120-150 centi körül, illatos, rózsaszín, egészséges, nagy tűrőképességű rózsa, folyton virágzó, 5b

Egy nagyon kedves topictársammal közösen (ez persze annyiban igaz, hogy az én rendelésem az övével együtt érkezett meg, hozzá, de ő rendelte, fizette, átvette stb) a tuinlottumtól is rendeltem rózsákat:

david austin rózsák:
Gentle Hermione, erős illatú, 120 centi körüli, folyton virágzó, halványrózsaszín, 6b


(A kép a Dave's garden oldalról van)


Munstead wood, püspöklila (persze egyenlőre csak a képekre tudok hagyatkozni, de eljön az idő, amikor a saját virágaimról tudok mondani valamit), 90 centi körüli, folyton virágzó, erős illatú, 6b
Cardinal hume erős illatú, lilás-piros színű, egész szezonban virágzó, a magasságára érdekes tól-ig határ van, szóval 70-185 centi, majd kiderül a gyakorlatban, 5b


(A kép a Dave's garden oldalról van)


Gallica rózsa
Rosa Complicata egyszer virágzó, majdnem tüskétlen, árnyéktűrő, 150-300 centi magas és széles, egyszerű virágú, rózsaszín, ősszel csipkebogyót hozó gallica rózsa, 4b.
Sövénybe fogom ültetni, más gallica és alba rózsákkal.
L'Eveques Rose erős illatú, egyszer virágzó, mályvalila színű, szárazság és árnyéktűrő rózsa, 180 cm, 4b


(a kép az internetről van)
Van egy rózsakertészet Németországban, Schultheis nevezetű, ahol nagyon sok szép történelmi rózsa van, elég borsos áron. Tőlük is rendeltem, legalább lesz összehasonlítási alapom, egyébként így keresd őket:
schultheis rosen

Hibrid pézsma rózsák
Penelope, illatos, 100-200 centi magas, folyton virágzó és nem kell metszeni:), 5b
Felicia, illatos, 100-250 centi magas, 6b, nem metsszük:)


(A kép a Dave"s garden oldalról van)Cornelia, 150-300 centi magas, nagyon egészséges, sövénynek is kiváló, folyton virágzó, illatos, 5 b
(A kép a Dave's Gardentól való)


Alba
Great Maiden'sBlush, 150-250 centi magas, egyszer virágzó, nagyon egészséges, 3b, sövénynek lesz


(A kép az internetről van)

Bourbon
Souvenir de la malmaison, 150 centi körül, illatos, 5b, ne metsszük:)

Gallica
rosa officinalis, 90-150 centi magas, piros, egyszer virágzó, nagyon egészséges, 3b, sövény lesz
rosa versicolor (rosa mundi), 75-120 centi, rózsaszín-csíkos, egyszer virágzó, 4b, sövény lesz


Ahogy egyre többet olvastam a rózsákról, mások kertjét is megismerve, találkoztam egy névvel: Rudolf Geschwind. Német-magyar rózsanemesítő volt, Korponán élt az 1800-as évek végén, és sok gyönyörű rózsát köszönhetünk neki. Először egy másik blogon, a Kerti naplóban olvastam róla, de már tudom, hogy sok topictársamnak is van Geschwind rózsája. Nem is tudom, talán szentimentális vagyok, de egyszerűen lenni kell a kertemben, így tisztelegve a munkássága előtt.

Geschwind nordlandrose, 3 méter magas és széles, egyszer virágzó, rózsaszín, nagyon egészséges, nagyon télálló, 2b!(A kép az internetről van)


Erinnerung an brod, 150-245 centis, sötétbordós-lilás virágú, egyszer virágzó, 5b, a sövénybe kerül.


(A kép az internetről van)


Több helyütt olvastam, hogy szebben mutatnak a rózsák, ha 3 darabot ültetünk belőlük, mintegy háromszögbe. Azért nyilván ezt minden rózsával nem lehet megtenni, egyrészt helyhiány miatt, másrészt sokba is kerül, de néhánynál érdemes megpróbálni.

Remélem, nem voltam túlságosan unalmas,  talán a rózsákról felrakott képek kárpótolnak a sok-sok írásért.
Jó nézegetést, álmodozást, folytatása következik:)

Petra6 megjegyzés:

 1. Mennyi gyönyörűség! Nem semmi elültetni sem. Én csak a Szőreg Áfészon gondolkodtam néhány fajtában, de most elbizonytalanodtam. A bácsinál rendelt Kordesek milyen árkategóriájúak? Bkc? vagy fele? vagy áfészos? Valószínűleg nekem az áfész marad, de azért kíváncsi vagyok. Onnan én az Acropolist szeretném a nagy évelőágyba. Meg persze egy párat még kinéztem magamnak, de még válogatok. Leonardo da Vinciből csinálnék Ferinek sövényt, de már néztem ki a nemlétező pergolákra is.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amikor nézegettem a kordes féle rózsákat, szépen átváltottam az ott írt eurót, jól van mondom, hát ennyi, még mindig olcsóbb, mint a Bkc. Aztán Fráter úrral beszéltem, s mivel ő a "közvetítőjük", így nála mások az árak. Azt mondta, ideszállítva durván 1 200 - 1 300 Ft/ tő lesz. Az pedig szerintem elég szimpatikus. A
   A Leonardo da Vinci az egy nagyon egészséges rózsa! Én úgy csináltam, hogy nézegettem a rózsákat, ami tetszett, beütöttem a gugliba, és a Help me find oldalon utánanéztem, mit ír róla, hány kedvenc szavazatot kapott, stb. Amelyikről jókat írt, csak azt választottam ki.

   Törlés
 2. Jókora hó esett nálatok! Mifelénk csak éppen hogy.
  Üdítő volt vizslatni a rózsás képeket, szinte éreztem az illatokat! Az a kék vagy lila valami elképesztően különleges:)

  VálaszTörlés
 3. Szia Eszter!

  Bő húsz centi esett nálunk, nagyon kellett, így azért másképp indulunk neki majd a tavasznak. Majd küldök felétek is:)
  Hihetetlen szépségű rózsákat lehet találni, persze nem csoda, elképesztő nagy a választék.

  VálaszTörlés
 4. Szia Petra!
  Szép rózsákat válogattál össze. A kis lila virágú nekem is van, inkább érdekes mint szép. Az angol rózsáim nem sokáig bírták, gyakran kellett gomba ellen permetezni őket. Sajnálom, mert fantasztikus illatuk volt.( Papi Delbard és Mme Isaac Pereire).
  Remélem sikerül szép rózsakertet készítened!

  VálaszTörlés
 5. Ne ijesztgess, Cipruska!:) Amiket válogattam, azt írták róla, hogy egészséges, persze rengeteg függ mindig az adott tenyészhelytől. Az az igazság, hogy a meglevő rózsáim közül is van olyan ,ami nyáron úgy elveszti a lombját, hogy csak na. Elsőkörben bevetek mindenféle praktikát, aztán gomba ellen, valszeg permetezve is lesznek.

  VálaszTörlés