2013. október 8., kedd

Még nyílnak a kertben az őszi virágok

Reménykedtem benne, hogy kapunk még egy kis jó időt, napsütést, hiszen még annyi sok tennivaló van a kertben, és olyan jó csak úgy bámészkodni.
A hétvégén loptam egy kis időt (a fürdőszoba kész, mellesleg én is, a takarítás többlépcsős folyamat, csinálom, csinálom, plusz a szokásos hétvégi teendők), egyrészt csináltam pár képet, másrészt csak úgy bambultam bele a nagyvilágba. Persze megállapítottam, hogy jó sok gazolni valóm lesz az ágyásokban, de még adtam magamnak haladékot. Inkább ásót ragadtam, és ültettem szana meg szét pár növényt. Például szellőrózsákat, mirigyes őszirózsát, még varjúhájat, macskamentát. De a következő hétvégén folytatom, annyi sok növénykém van, hadd szépítsék a kertet.



A datolyaszilvák gyönyörűen színesednek. Volt már némi talajmenti fagy a kertben, de ez a fácska védett helyen van, nem érezte meg.



Gold reef rózsa, eszméletlen, amit ez a növény művel. Rogyásig van bimbóval, a levele is teljesen egészséges.



A levendulákat elég későn metszettem meg, némelyiket van még néhány kósza virág.



Díszgyertya (gaura) bújik a virágját vesztett, ám mutatós liliomlevelek között.
Én mindig tavaszra hagyom az ágyásokban a metszést, szép színeket várok még, télen meg a zúzmara varázsol mesei dolgokat.




Még mindig szépek a rózsák, ezen a kertrészen még nem nagyon látszik az ősz.



A kikeleti bangita levelei kezdenek pompás őszi ruhát ölteni. Lassan majd bimbót is hoznak az ágak végén, gyönyörű, halványrózsaszín virágokat és pompás illatot ígérve..



A legöregebb s ezáltal legnagyobb fás bazsarózsa levelei is színesednek. A tuján rengeteg elszáradt levél van, nem a legszebb látvány, de tavaszra újra szép lesz.


A csinos gerlefej nem szerette az idei nyarat, hűvösebb éghajlat több esővel jobb lett volna. Még van rajta egy-két eltévedt virág





Mirigyes őszirózsa, jaj de szép tud lenni... Egyszerűen nem hiányozhat az őszi kertből.
Itt az alsó képen egy törpe orgonával van összebújva. Ha van helyünk, úgy gátolhatjuk meg a túlzott terjedését, hogy újabb és újabb helyekre ültetünk belőle, ha nem, akkor legfeljebb elajándékozzuk:)





Krizantém, millió bimbóval. Most már negyedik éve megbízhatóan áttelel és virágzik.



Egyre színesebb az oszlopos tulipánfa, persze a nagytesó, a tulipánfa is, de sajnos kifogyott az elem a gépből, így őt majd legközelebb fényképezem le.



Sárgára váltott a vadcitrom is.


Elképesztő mennyiségű borzaskata, szabályos virágtenger lesz jövőre is





Gyönyörűséges szellőrózsák, belőlük is ültettem több helyre. Remélem szeretni fogják, mert jó nagy helyet be tudnak takarni, és annyival kevesebbet kell gazolni. Két legyet egy csapásra:)



Ez még mindig a mák, bizony. De ne csodálkozzunk, elvégre képes télen is virágozni, ha olyan az idő.




A kecskerágó bokornak valami hihetetlen színe van ilyenkor, hirtelen főszereplővé válik az ágyásban, ahol eddig csendesen megbújt. Az annabelle horti virágfejei ezen a bokron még szépen mutatnak, a többit már visszavágtam.



Ott, ott középen látszik a leendő virágfürt! Ahogy a levelei kezdenek kissé "összemenni" a császárfának,
úgy lesz egyre látványosabb az ágvégeken levő sok-sok virágbimbó.



Varázsmogyoró őszi ruhája




A perzsafa is napról-napra szebb lesz. Tudom, sokan szeretnének ültetni perzsafát, amit tudni kell róla, ahogy a nevében is benne van, fa lesz. Nem ma, nem holnap, de valamikor. Ugyan nem magas, viszont terebélyes, úgyhogy hagyjunk helyet számára. Tavasszal érdekes, rózsaszín szegélyű leveleket hoz, ám őszig nem különösebben mutatós. Viszont nagyon igénytelen, teljesen egészséges növény. Ősszel viszont pazar színei vannak.



Ez volt az első gaura, amit ültettem, immár 4. éves. Mára hatalmas bokrot növesztett. Rendesen bele is szerettem a hosszú virágzásába, a kecsesen lengedező, kedves virágaiba, úgyhogy ültettem még fehéret, még rózsaszínt.




A fanyarka lángolni készül, nagyon szép. Igazán varázslatos hangulatuk van ezeknek a növényeknek, kicsit megáll az idő, ha az ember lánya köztük sétál (A férjem szerint nem is kicsit, ezért kap ő mindig későn ebédet:)



A kedves virágloncnak is szép az őszi színe, eggyel több ok arra, hogy helyet találjunk neki a kertünkben.

Alig várom a hétvégét, annyi mindent szeretnék csinálni, de jó is, ha az embernek kertje van!

Mindenkinek jó kertészkedést

                                                         Petra

2 megjegyzés:

  1. Most ültettél szét virágzókat? Jól bírják? Én tavaszra terveztem, akkor csak a tőlevélrózsák vannak. Vagy visszavágod ilyenkor őket?
    Levendulát én is későn vágtam vissza és jó pár bokor rengeteg bimbót hozott, e a fagy elvitte a másodvirágzást.:(
    Azt hiszem még sem tudok kecskerágó nélkül élni. Pedig azt hittem, már lebeszéltem magam. No, majd körülnézek. Fanyarkát is akarok, meg....:)

    Hmmm. Nagyon szép a kerted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mirigyes őszirózsa mondhatni mindent bír. Nem vágtam vissza, szépen virágoznak az átültetett, új helyeiken:)
      A macskamenta szintén mindent elvisel, a varjúháj ugyanúgy.
      A szellőrózsa a második napra lekonyult, de a rizómáiból tavasszal ki fog hajtani.
      Sajnálom a levenduláidat, ez a fagy nem hiányzott, az biztos.

      Már régebben akartam szólni, hogy szerintem menthetetlenül megfertőződtél kertvírussal:) Asszem, most már késő...

      A fanyarka egy csuda jó választás, akár sövénybe ülteted, akár többtörzsű kis fát is nevelhetsz belőle, nem fogod megbánni.

      Törlés