2018. május 17., csütörtök

Szabadkai arborétum - Kadarkút

Minden évben elcipelem a családot Kadarkútra, a Szabadkai arborétumba. Kadarkút Somogy megyében található városka, ami leginkább erről  a bizonyos arborétumról híres.

Nevét a tulajdonosról, Szabadkai Tiborról kapta, hiszen ez egy magánkert, kb. 6 000 négyzetméteren.
1980-tól védett terület, és tulajdonosa tagja az Magyar Arborétumok, Botanikus Kertek Szövetségének (remélem, jól írtam).

Én most kihagynám az arborétum történetét, aki akar, az utána tud nézni, annyi biztos, hogy rendkívül becsülöm ezt az embert. Akárhogy is nézzük, egy arborétum, mégha területe nem jelentős, úri huncutság, hazánk arborétumainál ilyen neveket találunk, mint Fetetits Andor, Dr. Folly Gyula, József nádor, Gróf Bolza Pál, a teljesség igénye nélkül.
Szabadkai Tibor egy egyszerű ember, aki szereti a növényeket. Szenvedéllyel szereti őket, ez az élete. Nekem, mint hobbikertésznek, gyűjtőnek, példaértékű az élete, a hozzáállása.

35 éve ültette az első növényt, így igen szép példányokat csodálhatunk meg, főleg a kert első részében. Az örökzöld kedvelőinek ez az arborétum egyszerűen kihagyhatatlan. Jelen sorok írójának a csüngő fák iránti vonzalma valószínűleg innen ered, hiszen itt majd minden örökzöldnek megtalálható a szomorú változata: a cedrus deodara pendula, cedrus atlantica pendula, sequaidendron giganteum pendulum, abies alba pendula, pseudotsuga menziesii pendula, pinus strobus pendula, picea alba pendula, picea omorika pendula burns és még sorolhatnám.

Jöjjenek a képek:



A kert első része, a koronázatlan király persze a sequoiadendron giganteum, vagyis a mamutfenyő



Cedrus atlantica glauca






Juniperus féle (nem mindegyik növény nevére emlékszem, ezért csak oda fogom írni, ahol biztos vagyok benne:)





Chamaecyparis filifera aurea




 Cephalotaxus harringtonia var. duplacea





 Pinus nigra Silfid






A hátsó kecses síró növény a Cedrus deodara Pendula, előtte a kékben sajna nem vagyok bizonyos, talán a Pseudotsuga menziesii Pendula




Pinus strobus Pendula







Calocedrus decurrens Aureovariegata






Talán a Cedrus deodara Aurea










 Itt nagyon bénán fotóztam, elnézést is érte, a smaragdtuja mögött egy csodálatos szépségű h.ciprus, Szabadkai Tibor saját szelekciója, a Chamaecyparis Ballerina.







 Larix kaempferi Diana



 Részlet az arborétumból



 Juniperus virginiana Kócos, szintén Szabadkai Tibor saját szelekciója






 Részlet az arborétumból






 Részlet az arborétumból




 Sequoiadendron giganetum Pendulum




 Sequoiadendron giganteum - valami eszméletlen érzés aláállni, és fotózni




 Sequoiadendron giganteum - lenyűgözően egészséges, hatalmas példány



A legújabb nemesítés, tarka levelű hibiszkusz, Veronika néven.


Ha Somogyban jártok, ne hagyjátok ki a Szabadkai arborétumot. Van honlapjuk, ott telefonszám is található, ahol be lehet jelentkezni, bár én pofátlan módon állandóan csak beállítok. Jó 2-2,5 órás séta, attól függően mennyire érti és szereti valaki az örökzöldeket.  Egy biztos, a séta végén úgy kell összeszedni az embernek az állát:)

Köszönöm, ha ezen a sétán is velem tartottatok, jó kertészkedést!



Petra

2 megjegyzés:

  1. Szívesen bóklásznék itt köszönjük, Petra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri felkeresni, ad az embernek egy lökést, az tuti. Meg értelmet nyer a mondás is, hogy lehetetlen nincs, csak tehetetlen:)

      Törlés